DANVA ønsker en særregel, som sikrer, at skattelovgivningen understøtter de nationalpolitiske og lokale ønsker om at animere spildevandsforsyninger til at medfinansiere kommunale og private klimaprojekter med fokus på håndtering af tag- og overfladevand.
Ovenstående er nødvendigt med henblik på at sikre, at:
Konkret er det foreningens primære ønske, at spildevandsforsyningerne skattemæssigt er uberørte, som vi kender det fra håndteringen af pensionsmidler til de tjenestemandsansatte. Det kendetegnende er, at forsyningerne blot er formidler. En alternativ måde, som dog klart er sekundær til førnævnte, kunne være en eksplicit særregel, hvorefter forsyningernes omkostninger til andres klimatiltag skattemæssigt anses som driftsomkostninger.
Desværre har der også vist sig at være adskillige momsmæssige udfordringer, som bør elimineres med henblik på, at de ikke udgør en barriere for forsyningernes engagement.
DANVA kontakter igen det politiske niveau, og medlemmerne opfordres til, såfremt de fremsender anmodning om bindende svar til SKAT, at sende en kopi til DANVA. DANVA vil dernæst på direkte forespørgsler videreformidle disse anmodninger til medlemmer – ligesom evt. svar fra SKAT vil blive synliggjort, når foreningen får kendskab til disse.
Økonomiaftalen mellem regeringen og KL for 2013 har resulteret i, at Miljøministeren har sikret en regulering, hvorefter at forsyningernes over spildevandstaksterne under visse betingelser kan understøtte kommunale og private investeringer, som har til formål at styrke afledning og håndtering af tag- og regnvand.
Sommeren 2013 fremsendte DANVA ovenfor nævnte ønske for daværende skatteminister Holger K. Nielsen, som i sit septembersvar fastslog, at der ikke ville blive indført særregler for forsyningerne, som giver adgang til at kunne foretage skattemæssige afskrivninger på aktiver, de ikke ejer eller er medejer af.
Det er vores indtryk, at forsyningernes tilgang til klimaaktiviteterne efterfølgende har været vidt forskellige:
Opsamlende kan det siges, at der ikke er igangsat så mange medfinansieringsprojekter, som der er potentiale til – og de igangsatte projekter er sket i håb om, at politikerne vil rette lovgivningen til.
Så vidt det er os bekendt, har blot én spildevandsforsyning fået sin anmodning om bindende svar behandlet i Skatterådet/SKAT – og det er Frederiksberg Kloakforsyning A/S
Frederiksbergs anmodning angik den skattemæssige behandling af investeringer samt drift og vedlige-holdelsesomkostninger på to projekter, der angik dels afvanding af vejområde dels nedsivning på et parkeringsområde. Heldigvis gik SKAT fra at være negativ i sin indstilling til at være positiv, og Skatterådet bakkede op med at tilkendegive, at forsyningen skattemæssigt kan aktivere og afskrive på investerings-omkostninger – og i relation til omkostninger til drift og vedligeholdelse kan der ske fradrag for disse.
Ulempen ved bindende svar er, at processen er lang (4-5 måneder ved nye emner) og ressourcekrævende bl.a. på grund af involvering af skatteeksperter. Dertil kommer, at disse sager altid vil være konkrete – og kun i begrænset og ukendt omfang vil kunne danne præcedens. Enhver skatterådgiver vil på nuværende tidspunkt anbefale forsyningen at anmode om bindende svar på grund af den skattemæssige usikkerhed.
Den konkrete afgørelse fra Skatterådet synliggør nogle problemstillinger bl.a:
Som tidligere antydet har der desværre også vist sig flere momsmæssige uklarheder. Vi ønsker, at forsyningerne er uberørte.
Der synes bl.a. brug for en eksplicit regel for håndteringen af kommunernes momsrefusion som opfølgning på forsyningernes afholdelse af de nævnte omkostninger, idet kommunerne efter de nuværende regler vil risikere en øget omkostning til projektet gennem den kommunale momsrefusionsordnings § 5.
Kontakt Susanne Vangsgård på telefon 8793 3510 eller e-mail sv@danva.dk