Miljøminister Kirsten Brosbøl (tv) overrakte fredag førsteprisen i finalen af Vand Grand Prix 2014 til Arwos A/S repræsenteret ved Susanne Lehmann Pagh og Lillian Vangsgaard (th).

Vinsmagere og miljøministeren kårede fredag hanevand fra forsyningen i Aabenraa, Arwos A/S, som landets mest velsmagende. Det blev fredag afgjort i finalen af Vand Grand Prix 2014, arrangeret af vandsektorens brancheorganisation, DANVA og foreningen af forbrugerejede vandværker, FVD.

Det rene postevand i Danmark er indbegrebet af sundhed og livskvalitet og trods geografiske smagsnuan-cer, så har postevandet samlet set en helt enestående kvalitet. Det var dommernes konklusion fredag 10. oktober på Langelinie Pavillonen i København, hvor vandet fra Arwos blev vinder af finalen i danmarksme-sterskaberne for postevand.

Vandet fra Arwos A/S udmærker sig ved smagsmæssigt at have helt særlige egenskaber. Det har en fin harmonisk, markant og stringent mundrenhed fra først til sidst. Vandet egner sig godt til at slukke tørsten i, ligesom det er en unik ledsager til mad og vin,” siger en af dommerne, Jacqueline Jensen.

Og bruger man et par dråber af det i whisky, så vil det forstærke oplevelsen væsentligt.”

Kundechef i Arwos A/S, Susanne Lehmann Pagh, er stolt af førstepladsen.

Det er dejligt at få anerkendelse for, at vi har særligt velsmagende vand i Aabenraa. Vi vil blandt andet bru-ge placeringen til at fortælle vores kunder, at vores drikkevand er dyrebart. Vi skal beskytte det mod for ek-sempel sprøjtegifte, så også den næste generation kan nyde godt af vores unikke og livgivende ressource,” siger Susanne Lehmann Pagh.

30 vandværker fra det meste af Danmark havde medbragt vand fra deres lokale boringer. Smagsnuancerne i hanevandet bestemmes af beskaffenheden i den undergrund, som det stammer fra. Smagen er blandt andet bestemt af, om der er flere eller færre mineraler i grundvandet.

Miljøminister Kirsten Brosbøl roste under kåringen arrangørerne for at sætte fokus på drikkevandet:

Vore gode drikkevand er noget, vi er stolte af i Danmark. Vi skal ikke ret langt ud i verden, før man bliver tvunget til at købe vand på flaske. Jeg er stolt over, at vi værner om vores grundvand. Det vil jeg og regeringen også arbejde for i fremtiden gennem vores lovgivningsmæssige indsats. Vandet skal være det bedste til den lavest mulige pris også for fremtiden,” siger Kirsten Brosbøl.

I Danmark anvendes 100 procent urenset grundvand til at drikke. Det giver en lang række fordele både i forhold til folkesundheden og miljøbeskyttelse. Rent drikkevand er helt afgørende for opretholdelse af folkesundhed og livskvalitet.

Anden- og tredjepladsen i Vand Grand Prix 2014 gik henholdsvis til TREFOR Vand A/S og Kostræde Ny Vandværk A.m.b.a.

Trekantsområdets forsyningsselskab TREFOR fik 2. præmien.

Yderligere oplysninger:

Direktør i DANVA, Carl-Emil Larsen, tlf. 2033 8515, e-mail: cel@danva.dk

Landsformand i FVD, Ole Wiil, tlf. 2175 7244, e-mail ow@fvd.dk