Flere af DANVAs medlemmer benyttede sig af Vandets Dag den 22. marts til at slå et slag for de enestående vandforhold i Danmark og grundvandsbeskyttelse. De fleste åbnede dørene til deres selskaber, men der var også andre aktiviteter.

Fotokonkurrence i København

HOFOR satte fokus på Vandets Dag og det unikke danske drikkevand med foto-konkurrencen ”Vis hvad du værdsætter ved vand”. HOFORs en million forbrugere blev opfordret til at indsende et foto med en kort tekst, der fortæller, hvad man allerbedst kan lide ved vand. HOFOR vil kåre 15 vinder-fotos den 10. april, og der er våde præmier til alle vindere. Læs mere om HOFORs konkurrence

Stop for sprøjtemidler

Skanderborg Forsyningsvirksomhed samarbejdede med Coop om stop for sprøjtemidler. Forsyningen stod lørdag den 22. marts i et telt foran den lokale Kvickly og talte om grundvandsbeskyttelse og pesticider med kunderne. Børn kunne veksle en spand mælkebøtter eller andet ukrudt til en pose slik. En haveekspert gav råd om alternativer til sprøjtemidler, ligesom der var en vandquiz, hvor deltagerne kunne vinde en vandkaraffel eller et mælkebøttejern. Herudover var der vandsmagekonkurrence på råvand, hanevand og købevand i ”vandbaren”. Se indslag på TV2 Østjylland.

Åbent vandtårn og fotokonkurrence i Aarhus

Aarhus Vand inviterede kunderne til at opleve byens bedste udsigt fra vandtårnet i Hasle. Mens de besøgende nød den 360 graders udsigt i det 32 meter høje tårn, fortalte Aarhus Vand om vandtårnets betydning. Aarhus Vand fejrede desuden Vandets Dag med en fotokonkurrence, der blev skudt i gang 22. marts. Fotokonkurrencens tema er at tage billeder af vand fra hverdagen og dele det på Facebook eller tagge fotoet #aarhusvand på Instagram. Tre vindere får en tur i biografen med vennerne og en Water Guide, som kan hjælpe med at spare på vandet i bruseren. Læs mere i Aarhus Vands pressemeddelelse.

Åbent hus på vandværker og renseanlæg

Hørsholm Vand inviterede på rundtur den 22. marts, hvor gæsterne kunne følge vandets vej fra Sjælsø Vandværk til Usserød Renseanlæg og dermed få viden om det lokale vand. Gæsterne blev kørt med bus til Sjælsø Vandværk og til Usserød Renseanlæg med en afstikker undervejs til vandtårnet. På renseanlægget bliver der budt på sandwich og kaffe inden rundvisning med indføring i håndteringen af det beskidte vand.

TREFOR inviterede til rundvisning på Follerup Besøgsvandværk ved Fredericia, hvor gæsterne kunne smage på råvand og lytte til en geolog, der fortalte om vandets rejse i undergrunden. Deltagerne kunne få pølse med brød i TREFORs pølsevogn og tanke frisk drikkevand i vanddunke.

Esbjerg Forsyning åbnede dørene til Astrup Vandværk og fremviste det nye vandværk, vandboring og nye solcelleanlæg. Der blev fortalt om processen fra boring til rensning, smagt på råvand og frisk drikkevand, ligesom der var film og sparetips. Deltagerne kunne også deltage i en konkurrence om en iPad Mini og biografbilletter, ligesom en pølsevogn bød på bespisning.

Energiforsyningen holdt åbent hus på Køge Vandværk og i vandtårnet på stadion. Her kunne gæsterne deltage i en konkurrence om en iPad. Alle, der lagde vejen forbi vandværket på Sdr. Allé, kunne få en rundvisning på vandværket og en økologisk drikkevandsdunk, så de kan spare på plastflaskerne og huske på at drikke mere vand fra hanen.

Energiforsyningen stod også på Køge Torv med en stand, hvor de besøgende kunne kigge nærmere på vandmålere, høre om vandets kredsløb, få en snak om drikkevandet i Køge og møde Energiforsyningens nye maskot – Victor Vanddråbe.

Flere vandtårne fik besøg

Udover de vandtårne, der er nævnt ovenover, var der flere af DANVAs medlemmer, der inviterede kunderne til at nyde udsigten. Det skete også i Viborg, Sønderborg og i Kalundborg, hvor der også var arrangeret et motionsløb. 

Send dit vand en venlig tanke

Opfordringen kom fra Nyborg Forsyning og Service, der i anledning af Verdens Vanddag oplyste kunderne om, hvor meget energi, der skal til for at drive vandforsyning, kloaknet og renseanlæg. Når der spares vand, spares også energi. Og haveejere kan gøre en særlig indsats for at aflaste kloaknettet ved at bruge regnvandet klogt og nedsive det i faskiner eller regnbede og danne nyt grundvand. Som inspiration uddeler NFS Haveselskabets magasin om regnhaver. Et eksemplar af " dit regnvand" kan hentes hos NFS eller bestilles på www.nfs.dk