Fakta er, at 63 % af de danske haveejere på et tidspunkt har brugt sprøjtemidler, og 51 % har gjort det inden for de seneste to havesæsoner. Haveejerne foretrækker at bruge koncentrerede sprøjtemidler frem for klar-til-brug midler, der er blandet op på forhånd. Og de mangler kendskab til Miljøstyrelsens karakterliste over sprøjtemidler til haven, og hvor meget midlerne belaster miljø og sundhed. Det viser Miljøstyrelsens evaluering af havekampagnen ”Tænk før du sprøjter”.

Miljøstyrelsens undersøgelse er samlet i rapporten: Foranalyse og effektmåling af haveejernes viden, holdning og adfærd ift. brug af sprøjtemidler. Læs rapporten.

Gode råd til haveejere

Målet med Miljøstyrelsens kampagne var enten at få haveejerne til at fravælge sprøjtemidler eller at vælge de mindste skadelige. Miljøstyrelsen har udviklet en karakterliste, hvor sprøjtemidlerne tildeles flueben efter, hvor miljø- og sundhedsbelastende de er. Men evalueringen viser, at kun 5 % af haveejerne kender listen, der ligger på kampagne-siden Godthavemiljø.dk  

Miljøstyrelsens 3 gode råd til haveejerne er:

  • Tænk før du sprøjter
  • Gå efter klar-til-brug midler uden faremærke
  • Tjek dit sprøjtemiddel på Godthavemiljø.dk

Adfærdsændring i fremtiden

For at øge adfærdsændringer hos haveejere foreslås det i rapporten at lave målrettet information i havemagasiner, på havesites og i byggemarkeder og havecentre. Desuden gøres opmærksom på, at der træder ny lovgivning i kraft den 26. november 2015, som kan få haveejerne ud af gamle vaner med sprøjtemidler.

Læs mere

Læs mere om Miljøstyrelsens evaluering og nye rapporter her...