World water day 2020 billede.png

I år er FN’s tema for Verdens Vanddag ”Water and Climate Change.” Fokus er blandt andet på ansvar, sikkerhed og solidaritet.

I år bliver Verdens Vanddag under usædvanlige omstændigheder på grund af Covid-19. Den 22. marts plejer at være dagen, hvor man mødes og diskuterer håndteringen af vand- og sanitetsudfordringer, men coronovirus har spændt ben for at vandselskaber og andre, der forsøger at fremme fokus på vand- og sanitetsforhold, kan mødes.

Hvordan sætter man så fokus på Verdens Vanddag 2020? Her er nogle eksempler på, hvad man kan gøre.

#SafeHands

En af de vigtigste og bedste måder at mindske smitterisikoen fra Covid-19 er ved at vaske hænder grundigt eller bruge håndsprit. Verdenssundhedsorganisation, WHO, har lavet en #SafeHands-udfordring, hvor man gennem sociale medier kan dele videoer af, hvordan man vasker sine hænder. En simpel måde at gøre opmærksom på smittefaren.  

Del et budskab om klimaforandringer

Temaet for Verdens Vanddag er vand og klimaforandringer. Formålet med at sætte vand og klimaforandringer sammen er, at effektive vandløsninger kan afhjælpe mange af de klimaproblemer verden står overfor. Oversvømmelser, tørke og skovbrande er tydelige eksempler på, hvorfor vandløsninger verden over skal være bedre – det budskab skal deles.

FN’s vandudviklingsrapport

FN’s vandudviklingsrapport viser i endnu højere grad klimaforandringernes effekter. Højere vandstand, uregelmæssig vejr, kraftigere nedbør og tørke. Rapporten beskriver også, hvilke vand-tiltag samfundet kan tage i brug, når man skal bekæmpe klimaforandringerne. Rapporten bliver frigivet den 22. marts og kan findes HER

Få styr på dine FAKTA om håndvask

3 milliarder mennesker har ikke adgang til almindelige håndvask faciliteter i hjemmet. Håndhygiejne er ikke kun vigtig, når man skal begrænse smitte, men mindsker også dødelighedsrater og risikoen for infektioner. Læs mere om, hvorfor FN prioriterer håndhygiejne – også når vi ikke er ramt af Covid-19.

Hvad kan JEG gøre?

Hvad kan man selv gøre for at bidrage til Verdens Vanddag 2020?

  • Tag bad på max 5 minutter
  • Vælg et plantebaseret måltid
  • Sluk for alt teknologi om natten
  • Begræns madspild
  • Shop bæredygtigt

Dette er blot få af de mange initiativer, der bliver sat i værk til Verdens Vanddag den 22. marts 2020. For yderligere info kan man besøge World Water Day hjemmesiden.