DJI0985 113705145
BIOFOS er 92% i mål med målsætningen om at være klimapositive i 2025. Billede: BIOFOS

BIOFOS mål er at være klimapositive i 2025, og dermed fortrænge mere CO2 end de udleder. Resultaterne fra deres årsberetning 2022 viser, at de er meget tæt på det ambitiøse mål. Helt præcist er 92 % af målet opnået.

I 2022 har BIOFOS udledt 10.714 ton CO2e i form af energiforbrug, udledning af metan, lattergas, mv. Omvendt har de fortrængt 9.158 ton CO2e gennem grøn energiproduktion.  

”Det er et resultat, vi er meget tilfredse med og stolte over. Vores målsætning for BIOFOS er at være med til at fremme den grønne omstilling gennem ambitiøse målsætninger for klimaet. Vi skal være med til at skabe et mere bæredygtigt samfund, og dette her resultat er et klokkeklart bevis på, at vi som spildevandsbranche er godt på vej”, fortæller John Buur Christensen, adm. direktør for BIOFOS. 

Det er altid de sidste skridt mod målet, der er de sværeste. For BIOFOS er det emission af lattergas, som vejer tungt på CO2 regnskabet. Lattergas udgør op mod halvdelen af den samlede udledning af CO2-ækvivalenter. For BIOFOS er det derfor vigtigt, at de frem mod 2025 bliver endnu bedre til at reducere emissionen af lattergas. 

BIOFOS med i flere projekter

BIOFOS arbejder med at nedbringe lattergasemissionen gennem flere forskellige projekter - ARES, VARGA og AWAIRE og senest i 2022 BIOKIN. På tværs af projekterne er der et potentiale for at reducere lattergasudledning med op til 80 %.  

Projekt BIOKIN blev startet op i 2022 sammen med Aalborg Forsyning, Lemvig Vand og Krüger. I BIOKIN undersøger de, under hvilke forhold bakterierne i den biologiske proces udvikler lattergas. Ved at bruge DNA-analyser vil vi forsøge at koble viden om bakterier og processer for at udvikle et styringshåndtag, der skal støtte lattergaskontrol. Det vil skubbe os endnu et skridt tættere på målet! 

”Vi skal ikke hvile på laurbærrene, men fortsætte arbejdet med at nedbringe vores CO2-emmission, især lattergas. Vi optimerer kontinuerligt vores anlæg, det skaber både en bedre kapacitet, men er også mere energieffektivt. F.eks. vil vi ved udgangen af 2024 have installeret bundbeluftning på alle tre anlæg. Det alene ved vi, vil give en betydelig energibesparelse”, forklarer John Buur Christensen. 

BIOFOS er Danmarks største spildevandsvirksomhed renser spildevand for 1,2 mio. indbyggere i hovedstadsområdet på de tre renseanlæg Lynetten, Avedøre og Damhusåen. BIOFOS ejes direkte eller indirekte af 15 kommuner i hovedstadsområdet: Albertslund, Ballerup, Brøndby, Frederiksberg, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Herlev, Hvidovre, Høje Taastrup, Ishøj, København, Lyngby-Taarbæk, Rødovre og Vallensbæk. 

 

Læs BIOFOS årsberetning her: