Miljøministeriet har i sin planlægning af den fremtidige indsats for at sikre vandmiljøet mod næringsstofbelastning regnet på effekten af reduktioner for henholdsvis kvælstof og fosfor. Dette betyder i praksis, at der kan laves et virkemiddelkatalog for hvert enkelt vandområde med sammenlignelige priser for næringsstoffjernelse ved de forskellige virkemidler.
Claus VangsgårdMiljøministeriet har i sin planlægning af den fremtidige indsats for at beskytte vandmiljøet mod næringsstofbelastning undersøgt effekten af reduktioner af både kvælstof og fosfor. For hvert vandområde er der beregnet såkaldte fosforækvivalenter, der beskriver effekten af fjernelse af fosfor i forhold til kvælstof. Det betyder, at hvis man i et område med en fosforækvivalent på 5 fjerner 1 ton fosfor, svarer det til fjernelse af 5 ton kvælstof.
Disse beregninger giver mulighed for at lave virkemiddelkataloger for hvert enkelt vandområde, hvor omkostningerne for fjernelse af næringsstoffer kan sammenlignes på tværs af forskellige tiltag. Dette gør det lettere at vælge den mest omkostningseffektive løsning for at reducere næringsstoffer i vandmiljøet.
De nye beregninger viser, at yderligere fosforfjernelse på en række renseanlæg er blandt de mest økonomisk fordelagtige løsninger. Det forventes derfor, at disse forsyningsselskaber vil blive mødt med skærpede krav til fosforrensning i fremtiden.
De konkrete krav er endnu ikke blevet offentliggjort, men i de underliggende analyser har man kigget på de svenske erfaringer med fosforfjernelse. Her har kravene ligget på mellem 1 og 2 mg/l fosfor i udledningen, og svenske forsyninger har været i stand til at leve op til disse krav. For de danske forsyninger vil det dog medføre nye investeringer og øgede driftsomkostninger, hvis lignende krav indføres.
Selvom det er muligt at opfylde skærpede fosforkrav, vil det kræve betydelige investeringer i teknologien til fjernelse af fosfor. De øgede krav til fosforrensning kan derfor medføre øgede udgifter til både anlæg og drift for de danske forsyninger, der bliver påvirket.
Du kan læse mere om baggrunden for de kommende fosforkrav og se de bagvedliggende rapporter i Miljøministeriets pressemeddelelse: Offentliggørelse af resultater om styrket modelgrundlag om kvælstofindsatsen og Kystvandrådsarbejdet - Miljøstyrelsen