Vandselskabers data og IT-systemer skal sikres
Det er vigtigt at arbejde målrettet, præventivt og effektivt med IT- og cybersikkerhed - også i vandsektoren.
En række kritiske forsyningsselskaber har været ramt af cyberangreb og truslerne og trusselsbilledet ændres hele tiden. De IT-kriminelle bliver stadigt mere sofistikerede, og efterhånden som en større og større del af vores liv bliver digitaliseret, øges antallet af mulige trusler.
Medarbejderne i vandselskaberne arbejder i hverdagen på flere måder med at forbedre IT- og cybersikkerheden, som er en vigtig del af arbejdet med at sikre forsyningssikkerheden og vandselskaberne. DANVA vil gerne bidrage til, at vandselskaberne får mere, aktuel og bedre viden og forståelse for de trusler og sårbarheder, de står over for - så selskaberne kan opbygge og fastholde en passende stærk beskyttelse og arbejde effektivt med IT- og cybersikkerhed.
Grundlæggende anbefaling
DANVA anbefaler at vandselskaberne følger Center for Cybersikkerheds vejledninger og trusselsadvarsler. Center for Cybersikkerhed er som national IT-sikkerhedsmyndighed det nationale kompetencecenter på cybersikkerhedsområdet. Vi anbefaler også at DANVAs medlemmer bruger og følger Statens tekniske minimumskrav for IT-sikkerhed. Statens tekniske minimumskrav for IT-sikkerhed.
Vandselskaberne opfordres til at have fokus på cybersikkerhed og styrke cyberberedskabet
Miljøstyrelsen har udmeldt og understreget at det er vigtigt, at der udvises ekstra opmærksomhed, og at der er fokus på gode digitale vaner og procedurer.
Center for Cybersikkerhed opfordrer selskaberne til at styrke cyberberedskabet og implementere en række tiltag. Læs opfordringerne i CFCSs pressemeddelelse her:
DANVA opfordrer vandselskaberne til at læse og bruge anbefalinger fra Center for Cybersikkerhed og til løbende at orientere sig om situationen.
Der skal løbende foretages risiko- og konsekvensvurderinger og på den baggrund iværksættes tekniske og organisatoriske sikkerhedsforanstaltninger.
TIL INSPIRATION:
Læs her hvad ét større dansk vandselskab har fokus på i den nuværende situation:
Flere vandselskaber har forøget indsatsen indenfor IT- og cybersikkerhed i den nuværende situation.
Fra en større dansk forsyning er udmeldingen, at der blandt andet er ekstra tiltag vedrørende:
Cybersikkerhed i selskabet og i bestyrelsen:
For at få Cyber- og informationssikkerheden forankret i selskaberne - få den på dagsordenen - anbefaler DANVA kraftigt at bruge Center for Cybersikkerheds anbefalinger i vejledningen Cybersikkerhed i bestyrelser.
DANVA Awareness - det er vigtigt at have alle med for at sikre selskabet
DANVA har indgået et samarbejde med CyberPilot, for at øge viden og awareness om Cyber- og informationssikkerhed i de danske vand- og spildevandsforsyninger.
DANVA-medlemmer har mulighed for at træne medarbejdere til fordelagtige medlemspriser.
DANVA IT-sikkerhedstjek
DANVA har også indgået en aftale med SecuriOT om et sikkerhedstjek tilpasset vandselskaber til en favorabel pris.
Med tjekket for selskaberne et overblik over hvor IT-sikkerheden er god og hvor IT-sikkerheden er mangelfuld. I forbindelse med tjekket får selskaberne en rapport med resultaterne, fra sikkerhedstjekket, og forslag til forbedringer af IT-sikkerheden.
Læs mere om IT-sikkerhedstjekket og priser (kræver login)
Du kan høre med om IT-sikkerhedstjekket ved at kontakte Jørgen Hartig, SecurioOT, jorgen.hartig@securiot.dk eller pr. telefon på 20952111.
Cyberforsikring
I en del tilfælde kan det være en fordel for vandselskaberne at tegne en cyberforsikring hvor selskaberne også kan få hjælp i forbindelse med cyberangreb. Derfor anbefaler vi vores medlemmer at undersøge om der skal tegnes en cyberforsikring.
www.cfcs.dk – Publikationer, klik her
På sikkerdigital.dk kan borgere, virksomheder og myndigheder finde viden, vejledning og konkrete værktøjer til en sikker digital hverdag.
Sikkerdigital.dk er skabt ud fra et ønske om at højne kendskabet til cybertruslerne og kontinuerlig forbedre bevidstheden om hvordan de imødegås med sikker adfærd.
www.sikkerdigital.dk/virksomhed
- Sikkerhedstjek, Privacykompasset mm.
'SikkerKollega – lad dig ikke narre' er et gratis læringsspil om sikkerhed på danske arbejdspladser - målrettet dig som medarbejder og kollega.
Humor mod hacking kampagnen bruges af 250.000 medarbejdere i mere end 70 lande med film, quiz og nudging.
Enkel og let forståelig awareness for medarbejdere - om informationssikkerhed, cyberkriminalitet, persondata og GDPR.
Truslen fra bevidste og ubevidste insidere
Tænk sikkerhed når du ansætter
For at forbedre vores nuværende produkter og service har vi i 2020 etableret et IT- og cybersikkerhedspanel.
DANVA’s Netværk for IT-sikkerhed er DANVAs medlemmers samlingspunkt vedrørende praktisk IT-sikkerhed. Netværket kan hjælpe medlemmerne med gode råd omkring IT Sikkerhed i både SCADA- og administrative systemer, IT-sikkerhed i forbindelse med leverandører, IT-sikkerhed i forbindelse med den nye Persondataforordning, risikovurderinger, awareness blandt medarbejderne etc.
Netværket har blandt andet været med til at udvikle Sikkerhedsanalyse til vandselskaber, Læs NetDesigns beskrivelse her
og anbefaler Awareness-løsning fra CyberPilot til vandselskaber:
Netværket har også udarbejdet Håndbog om IT-sikkerheden i forsyningsbranchen og bidraget med artikler i DANSKVAND om IT- og cybersikkerhed.
Hvis du har forslag til hjemmesider, gode råd, erfaringer mv. og vil høre mere om IT- og cybersikkerhed er du meget velkommen til at kontakte Peter Mortensen pm@danva.dk
Finn Asmussen,
Chefkonsulent IT hos HOFOR A/S
Hent vejledningen her.