Loven om kritiske enheders modstandsdygtighed (CER-loven) samt Lov om foranstaltninger til sikring af et højt cybersikkerhedsniveau (NIS2-loven) træder i kraft 1. juli 2025. Begge regelsæt har til formål at styrke kritisk infrastruktur i Danmark og EU i øvrigt via øget modstandsdygtighed og opretholdelse af fortsat drift i krisesituationer. 
 
Hovedvægten af kurset vil være at arbejde med risikoanalyser og opnå forståelse af relevante risici, som springer ud af det nationale risikobillede og lokale forhold. Det nationale risikobillede ændrer sig hurtigere end tidligere blandet andet med flere ekstreme vejrsituationer, geopolitiske spændinger, hackerangreb, hybridkrig osv. Dertil kommer de lokale kendte risici, som vores ledelsessystemer på miljø og drikkevandssikkerhed allerede håndterer.  
 
Målgruppe
Kurset henvender sig til alle, der arbejder med risikoanalyser indenfor spildevand, drikkevand og IT i forsyningsselskaberne, som f.eks. personale, der arbejder med ledelsessystemer, samt personale, der arbejder med beredskab, opretholdelse af drift i kritiske situationer samt det at bringe driften tilbage i styring (normal drift).
 
Indhold
På kursets første dag vil vi komme omkring forskellige risici inspireret af Beredskabsstyrelsens nationale risikobillede og få dem metodisk behandlet via risikoanalysen. Derudover arbejdes der med risikoanalyse på cases af lokal karakter. Risikoanalyserne danner basis for udarbejdelsen af diverse planer, som lovene stiller krav om.  
 
Emner dag 1:
Lovkrav og risikoanalysens forankring i CER- og NIS 2-loven
Cybersikkerhed ved minimumsimplementering af NIS2-direktivet
Det nationale risikobillede
Præsentation af lokal case, Viby Renseanlæg
Risikoanalyser og -vurderinger
 
Andendagen vil have fokus på at få omsat resultaterne fra risikoanalysen til diverse planer som plan for fortsat drift, resiliensplan og beredskabsplan. Desuden berøres forankring af risikoanalysens resultater i organisationen og den daglige drift.    
 
Emner dag 2:
Afhjælpende foranstaltninger/ resiliensplan
Beredskabsplan/ plan for fortsat drift
Ledelsesforankring og styring af processen
Hvordan holdes vi opdateret?
 
Undervisningen veksler mellem præsentation af teori og metoder og praktisk arbejde med cases, som er udarbejdet af undervisningsteamet på forhånd.
 
Undervisere
DBI - Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut
TD-K
Rambøll
Miljøstyrelsen
 
Kursusleder
Marie Larsen, DANVA
 
Pris
Prisen omfatter elektronisk kompendium, forplejning og overnatning på Skanderborg Park.