Karens Minde 1 20241001
Cirkelbroen er en af aksens markante nyskabelser: En rund svævende sti udformet med et gennemgående hævet sæde i træ, der binder området sammen og sikrer, at man kan komme tørskoet over området ved skybrud. Foto: Jesper With & Hofor

Et grønt område i Københavns Sydhavn er blandt Københavns Kommunes og HOFORs bedste eksempler på, hvordan klimatilpasning kan gå hånd i hånd med at skabe spændende grønne byrum til glæde for lokale borgere. Projektet kombinerer håndtering af op til 15.000 m3 regnvand med udvikling af byrum og natur. Vi gik en tur ad den grønne kile sammen med HOFORs områdechef for Spildevand Drift, Thomas Jensen, der glæder sig over den natur, projektet har skabt, samtidig med at det løser regnvandsudfordringer i området.

Midt i det gamle arbejderkvarter i Københavns Sydhavn ligger en 600 meter grøn kile med græsarealer, 70 år høje gamle træer, boldbane, legepladser og hundeluftningsareal til glæde for lokale borgere.

Arealet har de seneste par år fået en ny funktion, da det ud over at være et lækkert rekreativt område, nu også fungerer som regnvandsopsamlingsbassin. 

En flisebelagt fordybning med et svagt fald fører som en slynge gennem det grønne areal, der på en varm sensommerdag som i dag er ganske tørlagt. Det er den i øvrigt 99% af tiden, for kun når der falder megen regn på kort tid, løber der vand i fordybningen.

Thomas Jensen viser vej langs den elegante slynge, der fører os gennem forskellig slags natur for til sidst at ende i en sø, der fungerer som et 2500 m3 stort regnvandsbassin.

Det er ikke lige skybrud, man tænker på, når man bevæger sig gennem bydelens nye attraktion. Folk både går og cykler forbi os.

Men skulle skybruddet pludselig ramme, bliver slyngen til en å, der sammen med et mindre regnvandsbassin under jorden kan opsamle 15.000 m3 regnvand.

Slyngen har et svagt fald mod syd, så vandet bliver ført gennem renseengen og Risleengen, forbi kulturhuset og ned mod søen for enden af den grønne kile.

”Jeg elsker bare, at vi kan skabe natur som det her så tæt på byen. Se fiskene der. Vi er på vej til at skabe habitater for bl.a. salamander og frøer. En sideeffekt er, at det kan blive til en §3-sø. Det gør, at vi skal sikre at have de miljømæssige hensyn på plads, når søen skal renses op. Driftsøkonomisk ville en sø med betonbund jo være meget nemmere at styre,” siger Thomas Jensen.

VINDER AF DANVAS KLIMAPRIS 2023

Klimatilpasningsprojektet Karens Minde
Aksen er vinder af DANVAs klimapris 2023
Projektet er en naturbaseret klimatilpasningsløsning.

Landskabsarkitektfirmaet Schønherr
har udviklet projektet og taget afsæt i dét, der allerede er, for at skabe noget nyt, så det nye ikke bliver fremmed for beboerne i området.

Metoden kalder Schønherr ’smuk fornuft’, hvor de gule teglsten i centrum af aksen blandt andet er inspireret af Sydhavnens mange gule etageejendomme.

Minimerer risici for ødelæggelser

”Vi gør i første omgang det her for at få vandet væk fra steder, hvor det skaber ødelæggelser og for at få mindre regnvand i kloaknettet. Jo mere regn vi kan fjerne derfra, jo bedre. Sammen med Københavns Kommune har vi så samtidig skabt natur og et rekreativt byrum. Der bliver gjort en masse ud af borgerinddragelse, for at man skal føle en form for ejerskab til de grønne arealer. Borgerne skal jo have glæde af det,” siger Thomas Jensen.

Vi går forbi Sydhavns kulturhus, der ligger i den historiske Karens Minde bygning, som har givet navn til aksen. Fra bygningens tage løber vandet via nedløbsrør ned i åbne render, der er etableret i teglstensbelægningen. De har et lillebitte fald, så vandet automatisk løber ned mod Risleengen.

”Rammer skybruddet lige her i Sydhavn, løber en stor del af regnvandet ned i aksen. Så vi kan klart sige, at vi minimerer risikoen for oversvømmelser i etageejendommene i området, hvis skybruddet rammer. Men vi kan ikke sige, at vi har fjernet risikoen helt. Det kan man aldrig,” siger Thomas Jensen.

En spytklat herfra boede tidligere statsminister Anker Jørgensen i øvrigt en stor del af sit voksenliv med sin familie i en beskeden lejlighed på Borgbjergvej.

De seneste år er der sket stor byudvikling i kvarteret. Nye boliger er etableret, der er kommet flere ejer- og andelsboliger og karréer i almennyttige boligforeninger har fået attraktive grønne gårde.

Karens Minde Aksen bidrager til at gøre det mere modstandsdygtigt overfor vandudfordringer og samtidig mere attraktivt. Senest er metrolinjen udvidet med en ny linje, der har stop på Mozarts Plads her i bydelen.

Vandet renses naturligt i Risleengen

Thomas Jensen er kravlet ned blandt blomster og planter i Risleengen. Planterne har rodzone og er udvalgt for deres evne til at rense vandet. Så man kan se Risleengen som et rensebassin med den pt bedste naturlige løsning til at rense vandet. Samtidig vrimler det med insekter, så sammen med den øvrige del af det grønne areal styrker Risleengen biodiversiteten i området.

”Forureningsgraden i slyngen er forskellig. Oppe ved starten nær krydset ved den trafikerede Sjælør Boulevard er vandet mest forurenet. Planter hjælper os så undervejs med at rense vandet. Vi har opdelt rensetrinene i 5 afsnit, hvor første del absorberer det meste af forureningen. Derefter sker der så løbende absorbering indtil sidste trin, hvor vandet har nået den højest mulige rensegrad, inden det ender i søen. Vi vil forsøge at undgå at skulle etablere pumpestation for at kunne pumpe vand væk fra søen ved skybrud. Princippet er at have så lidt teknik som muligt,” siger Thomas Jensen og spørger retorisk: ”Er det ikke utroligt, at vi står i den her natur, hvor man næsten ikke mærker byen? På få minutter er du med metroen i centrum af København”.