2 Indvielsen I September
Det regnede ikke, da parken blev indviet i september 2023, så brandvæsnet rykkede ud og pumpede vand i forsinkelsesbassinet “Sneglen”, som i dagens anledning var fyldt med badeænder. Foto: Jette Nørgaard Jensen.

Blomstrende bede, bassiner til leg, regnvandsrender og grønne bakkedale er med til at beskytte Kolding midtby, Kolding Å og Kolding Fjord mod overløb og oversvømmelser.

Når det summer af sommer, flerstemmig fuglesang og flaksende bestøvere mellem de treetagers boligblokke og små vænger med rækkehuse fra 1950erne, er det svært at forestille sig. Men stemningen var alt andet end livfuld her i Brændkjær, da tætklippede planerede græsplæner indtil for få år siden strakte sig så langt øjet rakte mellem AABs 1.200 lejemål. 

I dag klipper gartnerne kun kanterne, så plænerne kan vokse vildt og bugte sig i blomstrende bakkedale. 4.100 meter regnvandsrender, 28 regnbede og et kuperet terræn, som er dannet af den opgravede jord, holder sammen med et par rekreative bassiner på vandet fra oven, så det ikke skaber problemer i Kolding Å, Kolding Fjord, kloaksystemet eller rensningsanlægget.  

En snegl støbt til afslapning 

“Brændkjær Kirke samler vi ikke regnvand fra, for kirken har kobbertag, så det vand vil vi ikke have ud i fjorden. Det bliver stadig ledt gennem kloaksystemet,” forklarer projektleder og ingeniør i BlueKolding Jette Nørgaard Jensen og peger: 

“Men som du kan se, vil kirken også rigtig gerne være med, så de har sået vilde blomster i samme stil. Det skaber jo en fin sammenhæng. Og siger noget om den opbakning, vi har oplevet.” 

Boligområdet Brændkjær ligger højt (Kote 18-39) og kun et par kilometer fra Kolding centrum. Men hvor vandet før bare buldrede gennem kloaksystemet ned mod Kolding Å (kote 0) efter et regnskyl, bliver det i dag holdt tilbage flere steder undervejs. Eksempelvis i forsinkelsesbassinet  “Sneglen”, en slags fælles terrasse, hvor de voksne kan sidde mageligt og slappe af til lyden af vandets klukken i kanalsystemet, mens børnene leger og udforsker det våde element uden fare for at drukne og nogenlunde tørskoede. 

Læs Danskvand for juni

Læs Danskvand for juni her: https://e-pages.dk/danva/274/

Mere udeliv
Klimaprojektet skal nemlig ikke bare holde på regnvandet, men også lokke beboerne ud af deres lejligheder, “fremme udeliv og fællesskab”, som det hedder.

Blandt andet ved at gøre det mere spændende og attraktivt at gå en tur mellem husene og hilse på naboer og andet liv. De lokale fortæller, at de både møder harer og oplever et rigere fugleliv, når de udforsker de nysnoede stier, hvor tusindvis af margueritter stråler om kap med solen. Biodiversitet har været et fokusområde, lige siden beboerne i 2016 sagde ja til projektet. For levende natur gavner både klima, miljø og menneskers trivsel.

Et andet forsinkelsesbassin “Løbebanen” er designet til leg og motion i tørvejr, men bliver til et forsinkelsesbassin, når det regner.

Den finesse var der nogle beboere, der misforstod i begyndelsen,” fortæller ejendomsleder i Bovia Jesper Schultz.

“Da den første kraftige regn kom, fik vi henvendelser om, at løbebanen var stoppet til. Og
så måtte vi jo berolige beboerne med, at det faktisk er hensigten med disse forsinkelsesbassiner. At løbebanen har flere funktioner,” siger han og forudser, at det næppe bliver sidste gang, nogen får netop dén pointe i gal hals.

Det er primært kommunen, der har taget ansvaret for at informere borgere og beboere på møder, i breve og på skilte om projektet i Brændkjær. Og den opgave kræver gentagne opfølgninger, for beboere flytter til og fra.

Nogle steder har kommunen valgt at opsætte info-skilte med ikke alt for tekniske forklaringer og motiverende kommentarer a la “….så kom og løb en tur og se, om du er hurtigere end vandet…”

Nomineret til DANVAs Klimapris

Klimatilpasningsprojektet Brændkjær var nomineret til DANVAs Klimapris 2023. Du kan læse mere om projektet og alle andre nominerede og tidligere vindere af klimaprisen på DANVAs hjemmeside, hvor du også kan nominere et projekt til dette års pris. Læs mere på danva.dk/klimapris

Jette Nørgaard Jensen er ingeniør i BlueKolding og har samtidig været kommunens projektleder på klimaparkprojektet i Brændkjær. Foto: Karin Svennevig Hyldig

Under budget og før tidsplan
Ca 55 millioner liter regnvand om året bliver det koldingensiske kloaksystem hvert år skånet for takket være klimaparken i Brændkjær. Vel at mærke uden brug af pumper. Vandet løber af sig selv ad sindrige omveje designet til gavn for dyr og mennesker.

Bag projektet står BlueKolding, Kolding Kommune og boligselskabet Bovia, der administrerer AABs boliger i Brændkjær. Nørgaard Anlæg fra Ribe har været entreprenør og Rambøll rådgivende ingeniører.

Netop det femkløver har været helt afgørende for projektets succes, understreger Jette
Nørgaard Jensen.

“F.eks. har entreprenøren haft enorm betydning ved at tage beboernes behov alvorligt; svare på spørgsmål og rydde pænt op efter sig. Vi har jo arbejdet herude siden 2021, så i flere år har  entreprenøren været i tæt kontakt med beboerne,” minder hun om.

Projektet er medfinansieret efter gamle regler, hvilket betyder, at vandet skulle afledes billigere end en traditionel løsning med nedgravede rør hele vejen. Budgettet lød på 36 mio. kr., men det lykkedes at gennemføre projektet både billigere og hurtigere end beregnet. 29 mio. kr. endte det med at koste, og indvielsen kunne holdes efter to et halvt år i september 2023. 

Indtil videre har klimaparken bestået sin ilddåb. Vinteren 2023-2024 var historisk våd, men selv kældrene i Brændkjær undgik oversvømmelser. Og det skulle de gerne blive ved med. Klimaparken er designet til at holde kældrene tørre efter en regnskylle, der kun overgås hver 100. år.

OM KLIMAPARKEN BRÆNDKJÆR I KOLDING

KONCEPT: 18,5 hektar separeret regnvandssystem på terræn. Heraf 6,8 hektar reduceret regnvandsopland (hustage og lignende, hvor regnvandet samles op). Vandet ledes primært væk ovenpå jorden, i bassiner, render og bede. Men på nogle strækninger er der lagt rør under jorden. Brændkjær ligger højt (kote 18-39), så vandet løber selv ned mod byen, gennem et tørbassin og ud i en tørstig §3-mose (kote 2).

EFFEKT: Afkobler årligt 55 mio. liter
regnvand fra kloaksystemet og midtbyen med simple flerfunktionelle løsninger, der både fremmer biodiversitet, beboerfællesskabet og muligheder for udeliv. Systemet er disponeret til en 20 års hændelse, men kan håndtere en 100 års hændelse uden at bygninger og kældre undervejs bliver oversvømmet.

PRIS: Projektet er medfinansieret efter gamle regler, hvilket betyder, at anlægsprisen skal være lavere end en traditionel løsning med rør under jorden. Budgettet lød på 36 mio. kr, men klimaparken endte med at koste 29 mio. kr. og er finansieret af BlueKolding.

VILKÅR: AAB ejer de ca. 1.200 berørte
lejemål i Brændkjær, som Bovia administrerer. Anlægsarbejdet har taget godt og vel to år. Fra maj 2021 til september 2023. Der er ingen problemer med højt grundvand på de 18,5 hektar. Anlægsarbejdet begyndte nederst ved mosen og havnen og arbejdede sig derfra op
til kote 39 i Brændkjær.