20240918 Daniel Overrækker Pump Handle Award Til RIINA LIIKANEN Lars Fischer
Daniel Hellström fra Norvatten og den nordiske afdeling af The John Snow Society overrækker The Pump Handle Award til Dr. Riina Liikanen. Foto: Lars Fischer

Dr. Riina Liikanen modtager den prestigefyldte John Snow Pump Handle Award som anerkendelse for hendes enestående bidrag til sikkerheden og kvaliteten af drikkevand.

Siden 2008 har Dr. Liikanen fungeret som Senior Rådgiver og Beredskabschef i FIWA, den finske vandforening. Hendes ledelse har været afgørende under COVID-19-pandemien og andre sikkerhedsmæssige udfordringer, hvor hun har sikret, at vandforsyningerne i Finland er modstandsdygtige og beredte til at håndtere nødsituationer.
Dr. Liikanen har stået i spidsen for initiativer som cybersikkerhedsøvelser, PFAS-overvågning og online overvågning af vandkvalitet, hvilket markant har styrket vandsektorens beredskab. Derudover har hun spillet en central rolle i at forme europæisk vandpolitik som medformand for EurEau's Drikkevandsudvalg siden 2021.
Hendes internationale indflydelse rækker ud over Finlands grænser, hvor hun samarbejder med nordiske partnere og NATO om vandsikkerhed, samtidig med at hendes akademiske bidrag ved Aalto Universitet yderligere understreger hendes position som en leder inden for vandsikkerhed.
Prisen uddeles af The John Snow Society, som fremmer arven efter Dr. John Snow, der revolutionerede epidemiologien med sin forskning i kolera. Udover uddelingen af John Snow Pump Handle Award arrangerer selskabet også den årlige Pumphandle Lecture og fungerer som et globalt netværk for epidemiologer. Medlemskab er åbent for alle, der ønsker at hylde Snows bidrag til medicin og folkesundhed.