DSCF7942 Edit
Foto: Colourbox

Vandforbrugerne betaler en lavere pris for vand, end den reelle omkostning rummer.

Vandforbrugerne betaler en lavere pris for vand, end den reelle omkostning rummer. Det kommer ikke til at vare ved, for udgifterne til nye og gamle investeringer skal betales på et tidspunkt, så vi kan sikre drikkevandet mod forurening og vores ejendomme mod oversvømmelser.

Vandselskaberne har ansvar for drikkevand, spildevand og klimatilpasning. Bæredygtighed er selve vandsektorens formål. Det kræver investeringer i grundvandsbeskyttelse, klimasikring og bedre rensning. Mange af vandselskabernes anlæg nedslides og skal geninvesteres for at opretholde kvalitet og forsyningssikkerhed, ligesom byudvikling og erhvervsliv kræver løbende udvidelser af forsyningen for at understøtte væksten i samfundet. Det kræver alt sammen investeringer. DANVAs investeringsprognose viser, at der bliver tale om ca. 850 milliarder i investeringer frem mod 2070. Du kan læse mere om investeringsprognosen på side 10.

De mange investeringer sætter pres på vandselskabernes økonomi, og der er et stigende behov for, at vandselskaberne får de nødvendige rammer til at sætte taksten, så den stemmer med omkostningerne. Det fremgår af nøgletallene, at gælden stiger stadigt hurtigere. Stigende omkostninger kan ikke dækkes af gæld i det lange løb, og med de udfordringer, vandsektoren står overfor, er der brug for solide langsigtede løsninger fra det Vandreguleringsudvalg, regeringen har nedsat for at løse problemerne.

Du kan også i ”Vand i tal 2024” læse, at Danmark igen slår ny rekord som et af verdens bedste lande til at spare på vandet. Danskerne overgik nemlig i 2023 deres egen rekord. For første gang brugte hver dansker i gennemsnit kun 98,3 liter pr. døgn i husholdningen til madlavning, bad og toilet, vask og rengøring. Året inden var tallet 100 liter pr. person i døgnet. Forbruget af vand i Danmark er dermed meget lavt, global set, og det kan blandt andet tilskrives en bevidsthed om værdien af drikkevand. Men netop vandprisen er kun steget med 3,6 pct. i gennemsnit. Husstandsudgiften forbliver på samme niveau som sidste år, som er 5850 kr. for en gennemsnitlig familie på 2,11 person med et gennemsnitligt forbrug af vand.

Danskerne har efterhånden fået skiftet deres husholdningsmaskiner ud til mere vandbesparende modeller, hvilket også afspejler det generelle lave vandforbrug. De senere års store fokus på el-priser og varmeforbrug har sandsynligvis også omfattet vandforbruget, som har resulteret i det rekordlave forbrug i 2023. Og det er godt at spare på drikkedrikkevandet, da ressourcen flere steder er udfordret. Over halvdelen af drikkevandsboringerne indeholder spor af pesticider – nye og gamle, hvorfor DANVA arbejder for oprettelse af grundvandsparker, som udelukker brug af kemikalier og pesticider. Beskyttelsen af drikkevandet har vi blandt andet fået ind i aftalen for Grøn Trepart, som vi drøfter med den nye minister for området.

Af nøgletallene fremgår det også, at der investeres stadig flere penge i nedlæggelse af overløbsbygværker og sammenlægning af renseanlæg. Det er godt for vandmiljøet. Det er ganske vist dyrt at minimere overløb fra fælleskloak, men det er nødvendige investeringer på grund af de stigende mængder regn som følge af klimaforandringerne. Konsekvenserne af klimaforandringerne fordrer et aktionsparat beredskab, der kan håndtere udfordringerne med oversvømmelser. DANVA spiller i den sammenhæng forslag ind både til Miljøministeriet og Ministerium for Samfundssikkerhed og Beredskab.

Vandsektoren er i fuld gang med den grønne omstilling og med at indfri målet om at være klima- og energineutral i 2030. Det sker blandt andet gennem egenproduceret energi og varmepumper, hvor man producerer varme til andre ved hjælp af pumper, der er koblet på spildevandet. I øvrigt anvender vandsektoren 88-90 pct. grøn energi, som du også kan læse om i ”Vand i tal 2024”.

DANVA har forenet kræfterne med andre relevante samarbejdspartnere i en ny alliance, Tænketanken Brundtland, som skal være med til at accelerere den grønne omstilling for at sikre en bæredygtig forsyningssektor og skabe vækst i dansk eksport. Stærke kræfter skal løfte i flok, hvis Danmark skal fortsætte med at være foregangsland for grøn omstilling. Derfor er Brundtland dannet, hvor i første omgang DANVA, Dansk Fjernvarme, Grundfos, 3F, Aalborg Universitet, Danfoss, Logstor, Innargi, Kamstrup, COWI, Kredsløb samt Blik & Rør løfter visionen om, at grøn omstilling, innovation og et styrket offentligt- privat samarbejde er en forudsætning for at skabe en bæredygtig forsyningssektor.

Vandselskaberne arbejder med mange bundlinjer til lavest mulige priser og for effektivt at levere rent vand til mennesker og miljø.