Fokus på PFAS-forurening, forsyningssikkerhed, klimaforandringer og banebrydende teknologier præger den nordiske vandkonference i 2024.
Lars FischerNORDIWA Drinking Water Conference 2024 løber af stablen den 18.-20. september 2024 i København. Dermed samles vandprofessionelle fra hele Norden for at dykke ned i de nyeste udfordringer og løsninger inden for drikkevand.
Med særligt fokus på sundhedsrisici som PFAS-forurening, klimaforandringer, innovative teknologier og forsyningssikkerhed, er konferencen en oplagt platform til at diskutere og dele viden. Konferencens deltagere kan se frem til et bredt spektrum af oplæg, der spænder fra avanceret vandbehandling til samarbejde på tværs af grænser.
PFAS, også kendt som "evighedskemikalier", er et globalt anliggende, og hele Norden står overfor særlige udfordringer med at sikre rent drikkevand i en tid, hvor PFAS-forurening breder sig. Disse kemikalier, som har været brugt i alt fra brandslukningsskum til tekstilimprægnering, er vanskelige at nedbryde og kan have alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser.
På NORDIWA 2024 vil flere forskere og forsyningsselskaber præsentere innovative løsninger til at fjerne PFAS fra grundvandet. HOFOR vil blandt andet fremvise resultater fra deres pilotprojekt ved Solhøj, hvor de har testet granulært aktivt kul (GAC) og ionbyttere, der effektivt reducerer PFAS-koncentrationer i drikkevand.
Dette projekt er blot ét af mange eksempler på, hvordan den danske vandsektor arbejder på at beskytte folkesundheden gennem ny teknologi.
Som en del af konferencen uddeles den prestigefyldte Pumphandle Award, som i år anerkender en frontløber inden for bekæmpelsen af PFAS-forurening.
Prisen gives til en person eller organisation, der har ydet en ekstraordinær indsats for at beskytte folkesundheden gennem forbedret vandkvalitet.
Klimaforandringer og de medfølgende ekstreme vejrforhold presser vandforsyninger i hele Norden. Fra Finland præsenteres en værktøjskasse til klimatilpasning, som gør det muligt for forsyninger at analysere og tilpasse sig fremtidige klimarelaterede risici. Denne viden kan være guld værd for danske forsyninger, der allerede mærker konsekvenserne af stigende nedbør og mere intense regnhændelser.
HOFOR, der leverer vand til Københavnsområdet, vil også dele deres erfaringer med at beskytte grundvandsboringer mod oversvømmelser, hvilket er en vigtig del af at sikre en stabil drikkevandsforsyning i fremtiden.
NORDIWA 2024 vil også give indsigt i de nyeste teknologiske fremskridt inden for vandbehandling. Med verdens stigende behov for rent drikkevand og en presset vandinfrastruktur, er innovative løsninger nødvendige for at sikre en effektiv og bæredygtig vandforsyning.
Et interessant teknologiske fremskridt, der præsenteres, er brugen af keramiske membraner til filtrering af drikkevand. Disse membraner muliggør, at over 95% af returskyllevandet kan genbruges, hvilket både reducerer vandspild og energiforbruget betydeligt.
Desuden præsenteres et avanceret system til sporing af vandtab, der ved hjælp af dataanalyse kan optimere vandtrykket og reducere vandtab i forsyningsnettet.
Et særligt fokus på årets konference er risikoen ved de materialer, der anvendes i vandforsyningssystemer, og hvordan de kan påvirke drikkevandskvaliteten.
Flere præsentationer belyser de sundhedsrisici, som opstår ved brug af PE-rør, beton og andre materialer, der kan afgive skadelige stoffer til drikkevandet.
Eksempelvis har HOFOR igangsat undersøgelser af migration af uønskede stoffer fra nye betonopskrifter anvendt i deres vandværker.
Denne forskning har til formål at sikre, at de materialer, der bruges i fremtidens drikkevandslagre, ikke påvirker vandkvaliteten.
Særligt interessant er præsentationen om PE-rør, som nu udgør mellem 32-46% af distributionsnettet i Danmark. Forskning viser, at disse rør kan frigive monomerer og andre uønskede stoffer i drikkevandet, afhængigt af lagrings- og anvendelsesforholdene.
Ved NORDIWA vil forskere præsentere løsninger, der kan minimere denne risiko gennem nye behandlingsmetoder.
Udover PFAS-forurening vil der være en bredere sundhedsvinkel på vandkvalitet på konferencen. Moderne vandbehandlingsteknologier bliver præsenteret som effektive løsninger til at fjerne bakterier, pesticider og andre forurenende stoffer, som truer vandforsyningen.
Flere præsentationer vil fokusere på, hvordan avancerede filtreringssystemer kan beskytte mod vandbårne sygdomme.
Et særligt kendetegn ved NORDIWA er det nordiske samarbejde. Selvom Danmark, Sverige, Norge, Island og Finland står overfor mange af de samme udfordringer, er deres tilgang til vandforvaltning og teknologiske løsninger ofte forskellige. På konferencen vil forskelle og ligheder mellem de nordiske lande blive diskuteret, og der vil være mulighed for at lære af hinandens erfaringer.
En særlig workshop vil fokusere på at fremme samarbejdet mellem landene gennem fælles forskningsprojekter, der skal tackle udfordringer som klimaforandringer og vandforurening.