Billeder Parismodel Drikkevand Og Sprildevand

I samarbejde med Miljøstyrelsen lancerer DANVA d. 30. oktober en opdateret udgave af en Parismodel for en energi- og klimaneutral vandsektor – Parismodel 2.0.

Parismodel 2.0 er en energi- og klimaopgørelse for vandselskabernes driftsemissioner.

Den skal understøtte vandselskaberne i deres arbejde med og ambitioner om at reducere energi- og klimabelastningen. Det gøres ved, at Parismodel 2.0 tilbyder en fælles national opgørelse af energiperformance og klimaaftrykket fra procesrelaterede driftsemissioner forbundet med at drive et vand- eller spildevandsselskab.

Dermed kan selskaberne anvende modellen til at opgøre klimaaftrykket på en ensartet måde, identificere de største poster og arbejde systematisk med at sætte mål nedbringe udledningerne ud fra den fælles nationale model.

Der ligger i modellen desuden også en opgørelse af klimaeffekterne af de tiltag, som vandselskaberne laver, der modvirker eller reducerer klimapåvirkningen. Dermed kan Parismodel 2.0 også anvendes til at belyse de positive indvirkninger vandselskaberne har på omgivelserne. 

Kil på billede for at forstørre.

Invitation til frivillig indberetning til Parismodel 2.0

I forbindelse med lanceringen af modellen inviterer Miljøstyrelsen alle vandselskaber under vandsektorloven til at deltage i en frivillig indberetnings til modellen fra d. 30. oktober til 20. december 2024.

Indberetningen består i at udfylde et indberetningsark (excel) med relevante data for 2023 samt forventninger til 2025, 2030 og 2035.

Det er muligt at tilmelde sig en introduktion Parismodel 2.0 og anvendelse af indberetningsarket d. 30. oktober fra 10-11.30 til.

Man kan tilmelde sig her, ligesom man også kan læse mere om Parismodel 2.0: Tilmeld dig introduktionsmødet til vandsektorens Parismodel 2.0

Denne frivillige indberetningsproces har til formål at skabe en samlet, national opgørelse over sektorens energiperformance og klimaaftryk samtidig med, at vandselskaberne direkte i indberetningsarket kan se deres egne procesrelaterede driftsudledninger af drivhusgasser samt energiperformance. Den nationale opgørelse forventes klar i løbet af første kvartal af 2025.