Bagatelgrænsen hæves, og selskaber får mere tid til at tilpasse sig – deltag i DANVAs kurser for at få overblik.
Morten Karstein JensenDen nye ØR-bekendtgørelse er nu vedtaget. På baggrund af de indkomne høringssvar er der foretaget flere ændringer i den endelige bekendtgørelse. Ændringerne kan du læse om i Energistyrelsens høringsnotat, som er offentliggjort her.
Vi gør samtidig opmærksom på muligheden for at blive klogere på den nye bekendtgørelse ved at deltage i DANVAs to kommende kurser om ØR-bekendtgørelsen. Kurserne afholdes den 3. februar i Skanderborg og den 24. februar i København.
DANVA ønsker her at fremhæve ét centralt element i bekendtgørelsen, nemlig det nye kontrolsystem, som har været genstand for både stor debat og udfordringer i forståelsen.
Der er foretaget følgende justeringer i kontrolsystemet:
Kontrolsystemet forbliver ellers uændret fra høringsudgaven:
Ved opgørelsen af den første differencesaldo kan vandselskaberne stadig forvente en markant saldo i selskabets favør. Dette skyldes, at både tillæg godkendt efter de nuværende regler og tillæg godkendt i 2025 efter de nye regler – herunder ikke-påvirkelige omkostninger – indgår i opgørelsen. Det samme vil være gældende for opgørelsen i 2026.
Vandselskaberne har frem til og med 2029 til at sikre, at differencesaldoen i selskabets favør i mindst ét år ligger under bagatelgrænsen på 3 %. Dog uden at skulle tage højde for den øvre grænse på 25 %, hvilket forhåbentlig vil bidrage til mere stabile takster i overgangsårene til det nye kontrolsystem.