2024 10 30 Bassin På Ressourcegenanvendelsesanlæg
Teknisk vand fra vandselskaber sikrer den nødvendige vandforsyning til de vandkrævende brintprocesser i Ptx anlæg i Måde.

Med åbningen af PtX-anlægget i Måde ved Esbjerg tager Danmark fat på omstillingen mod grøn energi, hvor teknisk vand fra vandselskaber sikrer den nødvendige vandforsyning til de vandkrævende brintprocesser.

I Måde nær Esbjerg har Danmark netop åbnet et nyt Power-to-X-anlæg, der spiller en central rolle i at forsyne Danmarks grønne energisektor.

PtX-anlægget, som drives af European Energy, bruger teknisk vand til elektrolyse, hvor vand spaltes i brint og ilt ved hjælp af strøm fra vedvarende energikilder.

Dette skaber en stabil forsyning af grøn brint til tunge industrier, shipping og transportsektoren.

Det tekniske vand i Esbjerg er renset spildevand leveret af DIN Forsyning.

Den grønne brint, der produceres på Måde-anlægget, bliver  bl.a. leveret til Esbjerg Havn og overskudsvarmen fra brintproduktionsprocessen blive så udnyttet af DIN Forsyning.

Faktaboks: Hvad er Power-to-X?

Definition: Power-to-X (PtX) er processen, hvor grøn strøm via elektrolyse omdannes til brint, som kan anvendes direkte eller omdannes til andre grønne brændstoffer som e-metanol og e-ammoniak.

Formål: PtX spiller en afgørende rolle for at reducere CO₂-udledninger i tunge industrier og transportsektoren, især hvor direkte elektrificering ikke er mulig.

Med denne vandløsning reduceres presset på de dyrebare grundvandsressourcer og åbner for muligheder for vandselskaber til at kunne levere de store vandmængder PtX-anlæggene kræver.

Spildevand eller højtstående grundvand som energikilde

Ud over DIN Forsyning arbejder flere vandselskaber på at levere teknisk vand til PtX-anlæg.

Eksempelvis har Vestforsyning i Holstebro påbegyndt samarbejde om PtX-forsyning, hvor man ligeledes prioriterer renset spildevand. Her ser man også havvand som en potentiel ressource for større projekter. Vestforsyning har desuden taget et skridt videre ved at udnytte højtstående grundvand som energikilde.

Ved at dræne grundvand fra områder med høj vandstand skabes der en dobbelt gevinst: Risikoen for oversvømmelser i landbrugsområder mindskes, og vandet omdannes til ultrarent teknisk vand, der kan bruges i elektrolyseprocessen på PtX-anlæg.

Også i Padborg, Nakskov og Kassø er der planlagt PtX-anlæg, som vil bruge teknisk vand i brintproduktion​​​.

Power-to-X som omdrejningspunkt for den grønne omstilling

Med målet om at kunne etablere en produktion på op til 6 GW i 2030 udgør Power-to-X en vigtig del af Danmarks klimaindsats.

Teknologien giver mulighed for at omdanne overskydende vedvarende energi til brændstoffer, som kan bruges i sektorer med store CO₂-udledninger, og netop anlægget i Esbjerg er et stærkt eksempel på, hvordan teknologien kan udnyttes.

Der blev på åbningsdagen sendt det første læs grøn brint af sted fra anlægget til modtagere som Esbjerg Havn og Air Liquide, der står klar til at anvende de nye grønne brændstoffer.

Faktaboks: Aktuelle PtX-anlæg i Danmark

  • Måde, Esbjerg: 3 MW anlæg åbnet, forsynes af DIN Forsyning med teknisk vand.
  • Holstebro (Vestforsyning): Planlagt anlæg prioriterer spildevand og overvejer havvand og drænet højtstående grundvand.
  • Kassø: Under opførelse med mål om 32.000 ton e-metanol årligt.
  • Padborg og Nakskov: Støttede projekter med planlagt brug af teknisk vand.
  • Lemvig (Klimatorium): Erhvervsfyrtårnsprojekt om anvendelse af højtstående grundvand til PtX; projektet forventes at kunne løse lokale udfordringer med overskydende vand, som efter rensning skal forsyne PtX-anlæg i området.
  • Skive (GreenLab): GreenHyScale-projektet med et 6 MW testmodul, som på sigt skal udvides til 100 MW og integreres i GreenLabs grønne industriklynge; projektet har modtaget støtte fra EU’s Horizon 2020-program.

Udviklingen af fremtidens infrastruktur for teknisk vand

DANVA har længe arbejdet på at tilpasse reguleringen, så det er muligt at drive tekniske vandselskaber som selvstændige enheder, så forsyningssikkerheden af teknisk vand kan opretholdes uden at påvirke drikkevandsressourcerne.

På den måde sikres det, at miljøkravene til rejektvand – restproduktet fra vandrensningen – kan overholdes, og at man skaber de bedste forudsætninger for fremtidens PtX-projekter.

Med en stærkere regulering kan vandselskaber som DIN Forsyning og Vestforsyning fortsætte med at understøtte grøn energiudvikling uden at lægge økonomisk pres på deres drikkevandskunder.