Der var flere imponerede udsagn, da en tysk vanddelegation med cirka 25 fagfolk for nyligt besøgte Danmark. Besøget indgår i en forstærket indsats i udvalgte europæiske lande, der skal medvirke til at øge eksporten af dansk vandteknologi, og her bidrager danske vandselskaber med inspiration og erfaring.
REGNER HANSEN, JOURNALIST"Det er yderst interessant at se et topmoderne anlæg med den allernyeste teknologi. Vores vandværk er meget gammelt, og vi har plads til at bygge et nyt.”
Peter Kruzel, som udtaler sig, er nyansat ingeniør hos Stadtwerke Flensburg. Sammen med fire landsmænd besøger han Bederværket syd for Aarhus og får et indblik i, hvordan vandværket opfylder de højeste krav til drikkevandssikkerhed, samtidig med at driftsomkostningerne er minimale.
De fem personer indgår i en tysk vanddelegation på cirka 25 fagfolk, næsten udelukkende fra forsyninger, der for nyligt var på et todagesbesøg i Jylland og på Fyn. Deltagerne havde taget imod tilbuddet om at opleve dansk vandteknologi ved selvsyn. Der var to spor: drikkevand som her - og spildevand.
Bederværket hører under Aarhus Vand og blev indviet i 2020. Michael Rosenberg Pedersen, afdelingschef for vandproduktion i Aarhus Vand, er guide på rundvisningen. Han forklarer gæsterne fra syd for grænsen, at topprioritet på værket har været, at der ikke skulle slippe bakterier ind i systemet og forurene drikkevandet. Derfor foregår hele processen på værket ”indkapslet” i to sammenbyggede, aflange bygninger, som har mindelser om vikingelanghuse.
Ydermere sker vandbehandlingen i tre parallelle anlæg i stedet for ét. Dette giver mulighed for at sætte et anlæg midlertidigt i stå, hvis der er behov for at undersøge uregelmæssigheder uden at påvirke hele drikkevandsforsyningen.
Vandværket er ubemandet og fuldt digitaliseret, og driftssystemet er med overlæg adskilt fra it-systemet for at reducere sårbarheden.
Personerne i gruppen har plastikovertræk på skoene af hensyn til hygiejne, og de bliver ført gennem forløbet, heriblandt iltning med egenproduceret ilt og filtrering i himmelblå tanke. De gør holdt flere gange - også ved kæmpemæssige Grundfos-pumper.
Gruppen skal senere samme dag besøge netop Grundfos. Dagen efter byder programmet på Kamstrup og EWII i Kolding.
Bernd Goeblet er direktør for Stadtwerke Bitburg i Rheinland-Pfalz. Han er imponeret over Aarhus Vands ambitionsniveau.
”At samle alle interessenter om samme bord og stile mod det højest mulige mål. Det kan inspirere os,” fastslår Bernd Goeblet.
Delegationsture til Danmark i lighed med det tyske besøg er et af de tunge redskaber i bestræbelserne på at øge dansk eksport af vandteknologi. Der er i eksportstrategien for vand sat et politisk mål om en fordobling af eksporten til 40 milliarder kroner årligt i 2030. Strategien har siden november 2021 medført en væsentlig styrkelse af indsatsen i Tyskland og andre lande i Europa. De øvrige udvalgte lande er Polen, Italien, Spanien og Portugal.
Mathilde Wiedemann er teamleder for Water Technology Advisory (WTA) i EU og koordinerer fremstødet med base på Det Danske Generalkonsulat i Hamburg.
En af de andre hovedaktiviteter er workshops lokalt på markederne. Det kan ifølge Mathilde Wiedemann være større workshops med præsentation af ”den danske fortælling” om vand, eller det kan være nålestiksoperationer om et specifikt emne.
Blandt de øvrige aktiviteter er løbende kontakt til vandsektororganisationer i landene og forskningsmiljøer, webinarer samt formidling af en-til-en-møder mellem danske løsningsleverandører og potentielle kunder i Tyskland og de andre europæiske eksportmarkeder.
Det danske WTA EU-team er også involveret i selve projektudviklingen i forsyninger i de europæiske lande, oplyser hun. Her deltager danske rådgivere og løsningsleverandører, og hensigten er at hjælpe til optimale løsninger.
Eksportstrategien har givet en forstærkning på to fagpersoner i hvert af de udvalgte europæiske lande. Den ene er en udsendt fra den danske vandsektor, som er sektorfaglig ekspert. Den anden er en lokal sektorrådgiver med unik indsigt i vandsektoren på det lokale marked.
Hertil kommer med hensyn til de udsendte fagpersoner, at de er rekrutteret ud fra deres forskellige baggrund, og de står til rådighed på tværs af europæiske markeder med deres ekspertise.
Forsyninger spiller ifølge Mathilde Wiedemann en central rolle i eksportfremstødet. Det er dels store danske forsyninger, som mange forsyninger i de europæiske lande kan ”spejle sig i”, dels mellemstore danske forsyninger, som har vellykkede innovative tilgange med dansk teknologi installeret.
”De europæiske forsyninger hører gerne om nye, spændende danske teknologier, men de vil gerne se dem i funktion og kende mere til økonomien bag driften. Her nyder vi rigtig godt af, at de danske vandforsyninger bakker helhjertet op om eksportindsatsen,” siger Mathilde Wiedemann.
”Der bliver taget meget positivt imod, at virksomheder, forsyninger og myndigheder arbejder så godt sammen i Danmark,” bemærker hun.
Stig Knudsen er udsendt rådgiver på generalkonsulatet i Hamburg med en fortid i blandt andet Skanderborg Forsyning. Han var en af
arrangørerne af det nylige tyske delegationsbesøg i Danmark.
Han siger, at det tætte udviklingssamarbejde mellem virksomheder og forsyninger gør indtryk i udlandet.
”Når vi kan fortælle om en dansk løsning, at den er leveret af firma X og udviklet i samarbejde med forsyning A, så får danske leverandører et stærkere salgsargument, samtidig med at danske forsyninger har fået et bedre produkt,” siger Stig Knudsen.
Det gør efter hans opfattelse også en forskel, at han og de andre udsendte danske fagpersoner i lighed med de lokale sektorrådgivere har indsigt i forsyningsområdet.
”Som udsendt vandrådgiver fra Danmark, kan vi møde de udenlandske forsyninger ligeværdigt. Vi er i stand til at tale ind i de udfordringer, de har, fordi vi måske har stået samme sted i Danmark,” siger Stig Knudsen. Han konstaterer, at danske løsninger skal tilpasses lokale forhold i Europa for at have eksportpotentiale.
Og hvilke af de danske vandløsninger er der så størst interesse for på de prioriterede europæiske markeder?
Mathilde Wiedemann remser op: Grundvand, herunder kortlægning af grundvand og beskyttelse af grundvand som en ressource. Grundvandsbaseret drikkevand. Fokus på at nedbringe vandtab. Energioptimering på renseanlæg og energiproducerende renseanlæg. Klimaneutralitet i vandcyklussen. Digitalisering, for eksempel målere og sensorer. Desuden helhedstænkningen og benchmarkingsystemer.
Stig Knudsen siger om det nylige tyske delegationsbesøg i Danmark, at deltagerne var optaget af så godt som alle de specifikke temaer.
Spildevandsgruppen i den tyske delegation fik præsentationer af DHI, Landia, SulfiLogger, Alfa Laval og Stjernholm - og besøgte Aarhus Vand, VandCenter Syd, Blue Kolding og Fredericia Spildevand.
Besøget hos Fredericia Spildevand foregår på en grå, vandkold eftermiddag. Driftsleder Annemarie Gotfredsen fører de cirka 20 deltagere rundt mellem tanke og andre installationer og forklarer om processer.
Fredericia Spildevand driver et af de største offentlige renseanlæg i Danmark. Halvdelen af spildevandet kommer fra store industrivirksomheder i byen. Spildevandet udnyttes til produktion af biogas og til levering af teknisk vand til den lokale industri.
Direktør Peter Daugbjerg Jensen gengiver bagefter Fredericia Spildevands overvejelser om fremtiden. Det sker i et mødelokale, mens der bliver serveret kaffe og skærekage. Måske bliver det aktuelt at producere bioolie af slammet i stedet for biogas. Det vil være en måde at håndtere slam på, hvis det ikke længere vil være lovligt at sprede afgasset slam som gødning på landbrugsjord. Deltagelse i Power-to-X er en anden mulighed.
Lars Haidinger er vicedirektør i Wasser- und Abwasserverband Wesermünde-Nord, som ligger nær Cuxhaven. Han vil gerne have gang i energiudnyttelse.
”Hos os renser vi blot spildevandet og sender det ud i Nordsøen. Vi er nødt til at gøre tingene anderledes, og her er de danske teknologier relevante,” siger Lars Haidinger.
Dieter Thöle er afdelingsleder i Ruhrverband i Essen i Ruhr-distriktet, der har ansvar for 65 renseanlæg. Han hæfter sig ved bestræbelser på danske renseanlæg på at mindske klimapåvirkningen ved at opfange metan - samt måle og reducere udslip af lattergas.
”Det er særdeles væsentlige initiativer,” siger Dieter Thöle.
Den danske vandeksportstrategi har været gældende i over to år nu. Mathilde Wiedemann erklærer sig tilfreds med de første ordrer til danske virksomheder, som den forstærkede indsats i Europa har affødt.
Og hvad skal der yderligere til for at nå det generelle mål om en fordobling i 2030?
”Store danske virksomheder inden for vandteknologi kan ikke sørge for fordoblingen alene. Det er nødvendigt at få en større masse af danske virksomheder ud på eksportmarkeder. Der er rigtig mange gode kræfter i den danske vandsektor, men det kræver, at der mere systematisk bliver støttet op om udvikling og afprøvning af nye teknologier og kommercialisering, for at de formår at komme ud over stepperne,” siger Mathilde Wiedemann.
Den samlede danske vandteknologieksport (varer plus rådgivnings- og serviceydelser) var på 23,7 milliarder kroner i 2021. Det viser den seneste opgørelse af den danske eksport af vandteknologi, som stammer fra februar 2023 og rækker frem til og med 2021. Opgørelsen er udsendt af Miljøstyrelsen. Af opgørelsen fremgår desuden, at den danske eksport af vandteknologi voksede med 5,3 procent årligt i gennemsnit fra basisåret 2019 til 2021. Eksportstrategien blev lanceret i november 2021 og nåede knapt at have effekt.
En fordobling af eksporten fra 2019 til 2030 fordrer en årlig stigning på 6,5 procent
Den danske vandteknologieksport i 2021, når det gælder varer,
udgjorde følgende til de prioriterede europæiske lande:
Danva bruger cookies til at gøre hjemmesiden mere brugbar og give dig en bedre oplevelse samt til statistik. Du kan til- og fravælge cookies herunder og til enhver tid trække din accept tilbage ved at klikke på ‘ikonet’ i bunden af siden.
Læs mere i vores Cookiepolitik
DANVA er dataansvarlig, og vi sikrer, at dine persondata behandles i overensstemmelse med lovgivningen.
Du er velkommen til at rette henvendelse til os for at høre om person-databehandlingen, få indsigt i dine data, ajouføre din persondata – eller gøre brug af nogle af de øvrige rettigheder, du har, jf. den nye Data-beskyttelseslov.
Navn: DANVA
Adresse: Godthåbsvej 83, 8660 Skanderborg
CVR: 29031215
Telefonnr.: 7021 0055
Mail: persondatahenvendelse@danva.dk
Website: www.danva.dk/privatlivspolitik
Personoplysninger
Generelt
Personoplysninger er alle slags informationer, der i et eller andet omfang kan henføres til dig. Når du benytter vores website indsamler og behandler vi en række sådanne informationer. Det sker f.eks. hvis du tilmelder dig vores nyhedsbrev, deltager i konkurrencer eller undersøgelser, melder dig ind i foreningen, registrerer dig som bruger eller abonnent, foretager køb via websitet eller ved øvrig brug af services.
Gennemskuelig og fair databehandling
Når du stiller dine persondata til rådighed for os, vil det klart fremgå, til hvilke formål dine persondata vil blive anvendt.
Vi anvender denne type data om dig
Vi anvender data om dig for at:
De data, vi anvender, omfatter:
Formål og retsgrundlag for vores behandling af dine persondata
Formålet med vores behandling af dine personoplysninger er følgende:
Vi behandler kun dine oplysninger i det omfang, som det er nødvendigt for at opfylde de formål, hvortil oplysningerne er indsamlet. Vi skal oplyse dig om vores retsgrundlag for behandling af dine oplysninger, som er følgende: Behandling af oplysninger med henblik på opfyldelse af en aftale: Persondataforordningens artikel 6, stk. 1, litra b (behandlingen er nødvendig for DANVAs opfyldelse af en aftale, som eksempelvis kontraktligt medlemskab af DANVA).
DANVA kontrollerer og opdaterer dine persondata
Vi kontrollerer, at de persondata, vi behandler om dig, ikke er urigtige eller vildledende. Vi sørger også for at opdatere dine persondata løbende.
Da vores service og ydelser er afhængig af, at dine data er korrekte og opdaterede, beder vi dig oplyse os om relevante ændringer i dine data. Du kan benytte kontaktoplysningerne ovenfor til at meddele os dine ændringer.
Indhentning af samtykke
I nogle tilfælde skal DANVA have samtykke til at behandle dine persondata. Med mindre vi har et lovligt grundlag for at behandle dine persondata, vil vi indhente dit samtykke, inden vi behandler dine persondata. Vi oplyser dig om et sådant grundlag og om vores legitime grundlag for at behandle dine persondata.
Dit samtykke er frivilligt, og du kan til enhver tid trække det tilbage ved at henvende dig til os, hvilket fremgår af afsnittet ”Du har ret til at tilbagekalde dit samtykke”.
Opbevaring af data
Dine data opbevares kun så længe, det er nødvendigt af hensyn til at opfylde DANVAs forpligtelser over for dig som kunde/medlem og interessent, og/eller for opfyldelse af lovgivning, herunder særligt bogføringslovens regler om opbevaring af bogføringsmateriale i 5 år.
Vi sletter dine persondata, når de ikke længere er nødvendige i forhold til det formål, som var grunden til vores indsamling, behandling og opbevaring af dine data. Er dine data følsomme, jf. persondata-forordningens artikel 9, opbevares de så længe, at dette er relevant og nødvendigt.
Videregivelse af data
Vi videregiver kun dine personoplysninger til andre, såfremt vi er forpligtet hertil via lovgivning, eller til vores leverandører i det omfang, de skal levere en ydelse, som berører dig. Herudover videregiver vi dine personoplysninger til samarbejdspartnere/koncernselskaber, såfremt dette er muligt at gøre i overensstemmelse med de persondataretlige regler. Vi overlader også dine personoplysninger til vores databehandlere. Vi har indgået behørige databehandleraftaler med disse databehandlere.
Vi har følgende databehandlere, som er med til at sikre, vi kan levere vores produkter og service:
Sikkerhed
Dine persondata er beskyttet hos os, og vi har en intern data-beskyttelsespolitik.
DANVA har udarbejdet en lovpligtig, intern IT-sikkerhedspolitik. Den indeholder interne instrukser og beskriver de tekniske sikkerhedsforanstaltninger, som DANVA har truffet, og som beskytter dine persondata mod hændeligt eller ulovligt at blive tilintetgjort, gå tabt eller blive ændret, mod uautoriseret videregivelse, og mod at uvedkommende får adgang eller kendskab til disse oplysninger. DANVA har procedurer for tildeling af adgangsrettigheder, som indebærer, at alene de medarbejdere, for hvem det er nødvendigt for udførelse af deres arbejdsopgaver, har adgang til dine personoplysninger. Vi laver blandt andet løbende back-up af vores datasæt for at undgå datatab.
Skulle der ske et sikkerhedsbrud, der resulterer i høj risiko for dine rettigheder, herunder for diskrimination, ID-tyveri, økonomisk tab, tab af omdømme eller anden væsentlig ulempe, vil DANVA underrette dig om sikkerhedsbruddet så hurtigt som muligt i det omfang, som er krævet i persondataforordningens artikel 34.
Overførsel til tredjeland
Vi videregiver persondata til rejsebureauer og hoteller ved bestilling af rejser og overnatninger i udlandet i forbindelse med DANVAs aktiviteter. I disse tilfælde beder vi om dit samtykke.
Du har ret til at få adgang til dine persondata
Du har ret til at få indsigt i de persondata, DANVA behandler om dig.
Du har ret til at få unøjagtige persondata rettet eller slettet
Hvis du mener, at de persondata, vi behandler om dig, er unøjagtige, har du ret til at få rettet dine persondata.
Du har ret til at gøre indsigelse mod vores behandling af dine persondata
Er din indsigelse berettiget, vil DANVA stoppe med at behandle persondata om dig.
Du har ret til at få begrænset vores behandling af dine persondata
Du har ret til at tilbagekalde dit samtykke
Du har ret til at trække dit samtykke til DANVAs behandling af dine personoplysninger tilbage, såfremt DANVA baserer hele eller dele af sin behandling på samtykke.
Du har ret til dataportabilitet i visse situationer
Hvis vores behandling af dine personoplysninger baserer sig på samtykke eller en kontrakt, og vores behandling er foretaget automatisk, har du ret til dataportabilitet.
Vi behandler og svarer på din henvendelse så hurtigt som muligt og senest en måned efter, at vi har modtaget din henvendelse, medmindre anmodningens kompleksitet og omfang gør, at vi ikke kan svare inden for en måned. I så fald kan svarfristen blive op til 3 måneder i alt, jf. persondataforordningens artikel 12.
Hvis du vil høre mere eller gøre brug af dine rettigheder, er du velkommen til at kontakte DANVAs persondataansvarlige.
Navn: Peter Mortensen, DANVA
Adresse: Godthåbsvej 83, 8660 Skanderborg
CVR: 29031215
Telefonnr.: 7021 0055
Mail: persondatahenvendelse@danva.dk
Du har ret til at klage til Datatilsynet
Du har ret til at klage til Datatilsynet over DANVAs behandling af dine personoplysninger.
Datatilsynets kontaktoplysninger er følgende:
Adresse: Borgergade 28, 5., 1300 København
E-mail: dt@datatilsynet.dk
Telefon: + 45 33 19 32 00
Hjemmeside: www.datatilsynet.dk
Cookies
Websitet anvender ”cookies”, der er en tekstfil, som gemmes på din computer, mobil el. tilsvarende med det formål at genkende den, huske indstillinger, udføre statistik og målrette annoncer. Der er ingen personlige oplysninger gemt i vores cookies, og de kan ikke indeholde skadelig kode som f.eks. virus.
Det er muligt at slette eller blokere for cookies. Se vejledning: http://minecookies.org/cookiehandtering
Hvis du sletter eller blokerer cookies, vil annoncer kunne blive mindre relevante for dig og optræde hyppigere. Du kan desuden risikere, at websitet ikke fungerer optimalt, samt at der er indhold, du ikke kan få adgang til.
Websitet indeholder cookies fra tredjeparter til at måle trafikken på websitet. Google Analytics har adgang til de pågældende cookies. Du kan fravælge cookies fra Google Analytics her: http://tools.google.com/dlpage/gaoptout.
Vi bruger følgende typer cookies på Danva.dk:
Navn: _ga
Beskrivelse: Registrerer et unikt ID, der anvendes til at føre statistik over hvordan den besøgende bruger hjemmesiden.
Levetid: 2 år.
Udbyder: Google Analytics.
Navn: _gat
Beskrivelse: Anvendes af Google Analytics til at drosle hastigheden på antallet af forespørgsler til serveren.
Levetid: 1 minut.
Udbyder: Google Analytics.
Navn: _gid
Beskrivelse: Registrerer et unikt ID, der anvendes til at føre statistik over hvordan den besøgende bruger hjemmesiden.
Levetid: 24 timer.
Udbyder: Google Analytics.
Navn: ecit_cookieconsent
Beskrivelse: Anvendes til styring af cookieadvarsel.
Levetid: 1 år.
Udbyder: Danva.
Navn: __RequestVerificationToken
Beskrivelse: En del af sikkerhedssystemet til at forebygge svindel og hackerangreb.
Levetid: Udløber med Session (ca. 20 minutter).
Udbyder: Microsoft.
Privatlivspolitikken er senest opdateret den 31. maj 2018