Pipe 1
Projektdeltagere i Circular Pipes sammen med tre plastrørssystemer: Brønd, PP-gravitationsrør i brun og grøn farve og PE dobbeltvægsrør. Personer 1. række: Julie Brun Jensen fra TI, Peter Sejersen fra NPG Danmark, Mette Vilsbøll fra Lemvig vand og Klimatorium, Christian Lerche KLAR; 2. række: Emilie Friis Velbæk fra VUDP-foreningen, Thorsten Schriver Niewald fra Skanderborg Forsyning, Morten Bruun fra Novafos, Anders Valentin fra KLAR; 3. række: Albert Jensen fra Klimatorium, Jesper Mondrup Christensen fra TI, Henrik Adam fra Plastix. Flere projektdeltagere er ikke med på billedet bl.a. Gry Tully Robsahm fra Svendborg Forsyning og Maria Dahl fra Aage Vestergaard Larsen. Foto: Michael Christensen, Klimatorium.

Circular Pipes-projektet bekræfter, at spildevandsrør med genanvendt plast kan matche traditionelle rør i både kvalitet og levetid – samtidig med at de bidrager til en markant reduktion af klimaftrykket.

Hvis vandsektoren skal nå det politiske mål om at blive klimaneutral inden 2030, er det nødvendigt at tænke i nye banebrydende løsninger. Danmark har ca. 92.000 km spildevandsledninger, der gradvist skal udskiftes. Dette skaber et enormt potentiale for at tænke cirkulært, hvor plast fra eksisterende affald – fx gamle fiskenet, emballage og husholdningsaffald – kan genbruges til at producere nye, bæredygtige rør. Circular Pipes-projektet demonstrerer, at man med målrettet udvikling kan kombinere miljømæssige fordele med teknisk robusthed og langtidsholdbarhed.


Et banebrydende projekt

VUDP-projektet Circular Pipes har over to år arbejdet intensivt med både at udvikle og dokumentere innovative rørsystemer med genanvendt plast. Projektet har involveret hele værdikæden: fem forsyningsselskaber, to producenter af genanvendt plastgranulat, rørproducenter repræsenteret af NPG Danmark (Plastindustriens Rørsektion) samt samarbejdspartnere som Klimatorium og Teknologisk Institut. Denne tværfaglige indsats har sikret, at både produktion, test og installation er blevet nøje evalueret – med fokus på at dokumentere, at materialerne kan erstatte jomfrueligt plast uden at gå på kompromis med de funktionelle krav.


Positive testresultater og installationer

I Circular Pipes-projektet er tre forskellige rørtyper og en brønd i de mest anvendte plasttyper blev udvalgt til produktion og test. Produkterne blev efter udvikling testet for mekanisk styrke,
revnedannelse og levetid, med varierende andele af genanvendt plast, for at finde den rette plastblanding. Desuden har man analyseret reduktionen af CO2 for hvert enkelt produkt. Resultaterne i laboratoriet viser, at de fleste produkter klaret sig positivt:

  • PP-brønd (Ø200 mm): Fremstillet med 60 % genanvendt plast, hvilket giver en CO2-besparelse på 52 %. Brønden har bestået alle standardiserede tests (EN 13598), og der er et
    dokumenteret potentiale for at øge andelen til op til 85 %. Produktet er allerede installeret hos to forsyningsselskaber, hvor praktiske erfaringer understøtter dets robusthed.
  • PP-gravitationsrør (Ø200 mm): Med 45 % genanvendt plast og en opnået CO2-besparelse på 34 % har dette rør bestået 140-timers tryktesten, selvom det ikke lever op til den længere 1000-timers test (EN 1852). Røret er testet og installeret på tre forskellige lokaliteter.
  • PE-dobbeltvægsrør (Ø315 mm): Dette rør, som benytter 100 % genanvendt plast i yderlaget, opnår en imponerende CO2-besparelse på 59 %. Dog fejlede materialet tryktesten efter ca. 150 timer. Denne udfordring peger på, at enten skal kvaliteten af det genanvendte materiale løftes, eller andelen reduceres for at sikre den nødvendige holdbarhed (EN 13476).
  • PVC-rør (Ø200 mm, SN8): Fremstillet med 45 % genanvendt plast, opnår en CO2-besparelse på 31 % og har bestået alle relevante tests (EN 1401). Det er nu implementeret hos to forsyningsselskaber med succes. Produkterne er i sommeren 2024 blevet installeret hos Novafos, Skanderborg Forsyning og Lemvig Vand. Installationen gik overordnet set problemfrit, og både entreprenører og driftspersonale har givet positive tilbagemeldinger. Det tyder på, at de nye rør ikke blot er teknisk levedygtige, men også nemme at integrere i eksisterende infrastrukturer.
Installation af PP-gravitationsrør hos Novafos. Foto: Marlene Halkjer, Novafos.

Udfordringer med standarder og certificering

Trods de positive resultater er de nuværende krav fra Nordic Poly Mark en væsentlig hindring for bred implementering. De nordiske standarder kræver i dag, at spildevandsrør fremstilles af 100 % jomfrueligt plast – et krav, der stammer fra ældre certificeringsordninger. Circular Pipes har investeret stor arbejdsindsats i at opbygge et solidt dokumentationsgrundlag, der kan understøtte en revision af standarderne. Der er allerede positive signaler fra Nordic Poly Mark, og der er håb om en standardændring i 2025, hvilket kan bane vejen for en bredere anvendelse af genanvendt plast i sektoren.

Efterspørgsel i vandsektoren

Interessen for bæredygtige løsninger i vandsektoren vokser støt. Anders Valentin fra KLAR Forsyning understreger, at offentlige udbud fremover bør vægte både pris og bæredygtighed, så grønne løsninger bliver en naturlig del af indkøbsstrategierne. Morten Bruun fra Novafos påpeger, at forsyningsselskaberne skal udvise en afbalanceret økonomisk ansvarlighed ved løbende at vurdere risikoen i forhold til rørkvalitet og levetid. Det er derfor vigtigt at produkterne kan leve op til europæiske standarder. For at sikre dette påpeger Julie Brun Jensen fra Teknologisk Institut nødvendigheden af opfølgende tests over de næste 1-5 år for at dokumentere de nye produkters langtidsholdbarhed.

Installation af PVC-rør i Lemvig Vand. Foto: Michael Christensen, Klimatorium.

Fremtidens udvikling og konklusion

Erfaringerne fra Circular Pipes illustrerer, atder er et stort potentiale for at moderniseretestmetoder og udviklingsprocesser, så integrationen af genanvendt plast kan accelereres.Som Andreas  Ravn-Andersen fra Skanderborg Forsyning fremhæver, er en af de største udfordringer, den tidskrævende proces med at udvikle og teste nye løsninger ved hjælp af de nuværende testmetoder: ”Meget skal kontrolleres undervejs,” siger han. Gry Tully Robsahm fra Svendborg Forsyning deler samme erfaring: ”Vores arbejdsplaner i forhold til installation af rør blev flere gange udsat, og det endte desværre med, at to forsyninger af forskellige årsager ikke kunne installere rørene,” fortæller hun. Peter Sejersen fra NPG Danmark mener, at den nuværende tryktest ofte er for krævende og kan forenkles uden at gå på kompromis med produkternes kvalitet. Denne forenkling kan være med til at reducere omkostninger og tid i testfasen, hvilket er essentielt for at fremme markedets accept af nye, bæredygtige materialer.

Sammenfattende viser projektet Circular Pipes, at genanvendt plast kan blive en hjørnesten i fremtidens spildevandsinfrastruktur. Ved at kombinere innovative udviklingsmetoder med grundig dokumentation og et ønske om at opdatere standarderne, banes der vejen for en cirkulær økonomi, der både reducerer CO2-aftrykket og sikrer en robust infrastruktur. ”Vi har lært utroligt meget om produktion, test og implementering af nye materialer,” udtaler Mette Vilsbøll fra Klimatorium. ”Gennem projekter som dette, baner vi vejen for en bæredygtig fremtid for hele vandsektoren.