Vand Og Sundhed

Når danskerne går til stemmeurnerne i november 2025, er det ikke kun kommunalbestyrelser, der skal vælges. For mange vandselskaber betyder det også tid til sammensætning af nye bestyrelser – herunder valg af forbrugerrepræsentanter.

I kommunalt ejede vandselskaber skal der vælges to bestyrelsesmedlemmer blandt forbrugerne. Dette valg sker i henhold til Forbrugervalgbekendtgørelsen fra 2012, der fastlægger rammerne for processen.

DANVA har udarbejdet Vejledning nr. 99 Vejledning om Forbrugervalg, som stadig er relevant og kan hjælpe både selskaber og kandidater med at navigere i reglerne. Vejledningen giver praktiske anvisninger for, hvordan valget kan gennemføres på en gennemsigtig og demokratisk måde.

Multi-forsyninger står over for et puslespil

For multi-forsyninger, der også forsyner med varme er der ekstra opmærksomhed på spil.

I 2024 trådte nye regler i kraft for bestyrelser i kommunalt ejede varmeforsyningsvirksomheder. Nu kræves det, at der som minimum er to uafhængige medlemmer i bestyrelsen.

Begrebet "uafhængig" er præciseret i en opfølgende bekendtgørelse, som blandt andet fastlægger kriterier for, hvordan uafhængigheden defineres i forhold til ejerforhold og ledelsesmæssige forbindelser.

Dette skaber et sammensætningspuslespil i multi-forsyninger, der har en fælles bestyrelse (enhedsbestyrelse).

Her skal man balancere kravene fra både vand- og varmesektoren – noget, der kan kræve ændringer i de nuværende strukturer.

Læs mere om uafhængige bestyrelsesmedlemmer i orienteringsmateriale fra Dansk Fjernvarme

God selskabsledelse er nøglen

Uanset selskabsform er der stor fokus på god selskabsledelse. Kodekset for god selskabsledelse i forsyningsselskaber, som er udarbejdet af blandt andre DANVA og Dansk Fjernvarme, understreger vigtigheden af åbenhed, gennemsigtighed og professionel ledelse.

For bestyrelser betyder det, at man skal arbejde strategisk med selskabets udvikling, sikre forsyningssikkerhed og håndtere komplekse udfordringer som klimaændringer og digitalisering.

Forbered jer i god tid

Med valgprocesserne lige om hjørnet er det vigtigt, at både selskaber og potentielle kandidater sætter sig ind i reglerne. Det handler ikke kun om at sikre, at formalia er i orden, men også om at fremme en aktiv forbrugerinddragelse og en bæredygtig udvikling af forsyningssektoren.