Vedtagelse af lov om forsyning med teknisk vand den 3. juni 2025 baner vejen for at bruge andre vandressourcer end drikkevand i industrien – for eksempel i Power-to-X-projekter – og fastlægger samtidig vigtige rammer for vandselskabernes rolle i den omstilling.
Lars FischerLoven muliggør, at virksomheder og teknisk vandselskaber kan bruge alternativer til drikkevand – eksempelvis renset spildevand, forurenet grundvand eller havvand – til industrielle formål. Det mindsker presset på grundvandet og beskytter drikkevandsressourcerne. Samtidig giver loven industrien adgang til den store mængde råvand, der er nødvendig for den grønne omstilling.
PtX-projekter og andre grønne teknologier står over for et enormt vandforbrug.
Teknisk vand giver en vej til at dække det behov uden at tære på drikkevandet. Men det kræver, at man fra starten tænker vand med i placeringen og planlægningen af anlæggene. Her er loven en vigtig brik, men ikke den eneste – DANVA peger på, at der stadig mangler klare retningslinjer for udledning af restvand fra vandbehandlingen. Det er næste skridt.
Vedtaget: 3. juni 2025
Ikrafttrædelse: 1. juli 2025
Definition:
Teknisk vand er vand, der anvendes til andet end drikkevand, fx til industrielle formål, og som ikke er omfattet af drikkevandslovens definition.
Formål:
Hovedelementer i loven:
Overgangsordning:
Baggrund:
Loven er en opfølgning på den politiske aftale fra 15. marts 2022 om udvikling og fremme af brint og grønne brændstoffer (PtX), og skal understøtte forsyning af vand til bl.a. elektrolyseanlæg uden at belaste drikkevandsressourcerne.
Med loven er der nu skabt et balanceret og fremtidssikret grundlag for, at Danmark både kan beskytte drikkevandet og understøtte udviklingen af den grønne industri.
Samtidig sikrer lovens opdeling mellem drikkevandsforsyning og forsyning med teknisk vand, at drikkevandskunderne ikke skal betale for industriprojekter. Forsyning med teknisk vand skal ske gennem selvstændige selskaber, som ikke er underlagt hvile-i-sig-selv-princippet, kommunal takstgodkendelse eller forsyningspligt. Dermed kan investeringer i teknisk vand håndteres af aktører med risikoprofil og fleksibilitet til industrielle behov.
DANVA har igennem høringsprocessen spillet en aktiv rolle og fået flere vigtige input afspejlet i den vedtagne lov: