FIRST LOGO 77
Lidt trætte og betuttede efter halvanden hektisk dag i Odense modtog Havlegenderne META-prisen for at “bringe mennesker tættere sammen” og for at fokusere på bæredygtige fællesskaber. Foto: Coding Pirates.

Vinderne af årets META-pris ved Danmarksfinalen i FIRST LEGO League har blandt andet haft fat i DANVA for at redde livet i havet.

"Submerged” står der på de to pigers orange t-shirts. "Undersøisk”.

Vand og vandmiljøer har nemlig været det bærende tema for FIRST LEGO League dette skoleår, og klassekammeraterne, Linn Brandt Schilling og Mia Annabella Vincent Stangel fra 7.Y på Syvstjerneskolen i Værløse har benyttet lejligheden til at dykke dybt og tænke nyt indenfor vandteknik.

Klar arbejdsdeling

“Havlegenderne” kalder de to piger og deres seks holdkammerater sig. Drengene har primært stået for robotbyggeri, programmering og robotkørsler, mens pigerne har stået for innovation, research, markedsføring og planlægning.

På Fremtidsværkstedet i Farum har de lavet klistermærker og t-shirts. Et kampråb har de også:

Vi hedder HAVLEGENDERNE
Vi hæver alle stemmerne
Vi redder fisk og planter
Med stædighed som en panter
Et team, som altid holder
Selv når det bli’r kolder’

Havlegendernes stand gjorde indtryk på dommerne. På billedet ses også teamets matematik-, naturfags-, fysik-, kemi- og biologilærer Ditte Bech Smit. Foto: Mette Krull.

Badeforbud i Furesø og pytter i skolegården

Linn og Mia har primært haft fokus på at undersøge og udvikle idéer til nye løsninger.

“Vi startede med at brainstorme i gruppen, hvor Alfred nævnte, at det, vi skyller ud i toilettet, godt kan løbe over og ud i søerne, når det regner meget. Så gik vi ind på vandetsvej.dk (vandsektorens undervisningsportal, red), for at undersøge, hvorfor det sker,” forklarer Mia Annabella Vincent Stangel.

“Vi kom til at snakke om, at Furesø ret tit bliver lukket for badning, når det regner meget om sommeren. Fordi regnvandet løber ned til spildevandet, så kloakerne løber over og forurener søen. Det problem ville vi gerne prøve at løse,” uddyber Linn Brandt Schilling.

Videbegærlige og med åbent sind gik de to veninder og deres klassekammerater til opgaven. De kontaktede borgmesteren i Furesø, Ole Bondo Christensen (S), de tog fat i flere landbrug for at høre, hvordan regnvand kan anvendes på markerne, de havde fat i Kulturministeriet og Tivoli for at høre, om regnvand må bruges i springvand. De kontaktede også flere fjernvarmeforsyninger, for som Mia siger “der er mange, der får lagt fjernvarme ind lige nu, så måske kunne de lige bruge noget regnvand…”

“Desværre fandt vi ud af, at fjernvarme kører i nogle meget lukkede systemer,” konstaterer Linn.

“Det samme gælder springvand”

Undervejs blev DANVA og HOFOR kontaktet, og her fik pigerne både hjælp og idéer af bl.a. spildevandskonsulent Anders Hansen.

“Vi havde allerede nogle idéer til, hvordan overløbet i kloakerne kan bremses. Dem præsenterede vi for Anders, og han hjalp os videre derfra,” fortæller Mia Annabella Vincent Stangel. 

“Anders sagde, at vi skulle finde et konkret sted at indtænke vores løsning. Det blev vores egen skolegård, for den er fuld af store vandpytter, når det har regnet,” supplerer Linn Brandt Schilling.

Enkelt og “godt tænkt”

På flydende “spildevandsk” minder “Havlegendernes” løsning mest af alt om et semisepareringsprojekt med et højvandslukke, forklarer Anders Hansen. Regnvandet bliver først ledt væk, når der er faldet meget af det, mens finregn og småbyger løber ned i kloakken og bliver renset sammen med spildevandet.

FIRST LEGO League

FIRST LEGO League er en global videns- og teknologiturnering for 4-16 årige. Målet er at inspirere børn og unge til at blive fremtidens ingeniører, forskere og problemløsere.

Gennem samfundsaktuelle problemstillinger bliver deltagerne engageret i videnskab og teknologi.

Programmet har mere end 20 år på bagen, og i dag deltager mere end 300.000 børn og unge fra 80 lande. Kilde: firstlegoleague.dk

Og det er faktisk godt tænkt, pointerer han.

“Den første regn, der falder, kan være forurenet af mange ting. Spildt olie og gummipartikler fra bildæk kan ligge på asfalten og blive skyllet ned i kloakken. Så det kan faktisk være en fordel, at den regn, der falder først, ender i rensningsanlægget. Når så asfalten er skyllet godt over, kan man bedre bruge det opsamlede og nu mindre forurenede regnvand til fx. vanding,” forklarer Anders Hansen.

Ret afgørende for Havlegendernes projekt, for her bliver det overskydende regnvand ledt ud på marker i nærheden.

For at vise princippet har eleverne svejset en tud på en sodavandsflaske.

“Et sted mellem risten og kloakken bliver regnvandet skilt ad med en plade. Den første regn løber bare ned i kloakken, og hvis der så kommer rigtig meget regnvand, bliver pladen skubbet opad, og så begynder regnvandet at løbe ud i et andet rør i stedet for at få kloakken til at løbe over,” peger Linn.

Havlegenderne minus én: Fra venstre ses Sarah Molander, Luca Pheronge Andersen, Alfred Rosenquist, Esben Jørgensen, Danial Zarei, matematiklærer Ditte Bech Smit. Forrest sidder Mia Annabella Vincent Stangel og Linn Brandt Schilling, som stod for holdets omfattende research hos blandt andre DANVA og HOFOR. Foto: Mette Krull.

Research gav pote

“Vores første idé var meget avanceret. Med sensorer. Men på den her måde udnytter vi jo vandets egen kraft. Pladen bliver skubbet op af vandet og blokerer for, at der kan komme mere regnvand ned i kloakken. Det har også været lettere at vise med den her model,”

Det var netop originaliteten, den grundige research, formidlingen og en gennemført messestand, der sikrede Havlegenderne årets META-pris i 10-16 års klassen, der gives til projekter, der har haft fokus på at opbygge bæredygtige fællesskaber eller bringe mennesker tættere sammen.

For Havlegenderne har forbundet mange mennesker og gjort indtryk på de fleste undervejs

“Vi havde ikke engang regnet med at vinde den første turnering hjemme i Farum. To priser er mere, end vi nogensinde havde turdet drømme om,” smiler Linn Brandt Schilling.

Mia Annabella Vincent Stangel (tv) og Linn Brandt Schilling har primært stået for research og udvikling af den løsning, som har imponeret spildevandskonsulent i DANVA, Anders Hansen. Foto: Mette Krull.