Vandpriser På Danmarkskort

Vandpriserne i Danmark er i gennemsnit steget med 7,3 % siden 2024. Prisreguleringen kompenserer nu vandselskaberne for et omkostningsefterslæb, som skyldtes inflationen i kølvandet på Corona og Ruslands invasion af Ukraine.

Fra i dag, torsdag den 20. februar 2025, kan danskerne gå ind på danva.dk og se vandtaksterne gældende for 2025.

DANVAs ”Vandpris på danmarkskort” har foreningen skabt et overblik over, hvad vi danskere betaler for drikkevand, afledning af spildevand og håndtering af stigende regnvandsmængder.

Hvert år indhenter DANVA årets vandpriser hos de vandselskaber, der er reguleret under vandsektorloven. Og det viser sig, at den samlede vandpris – altså for drikkevand, spildevand og regnvandshåndtering – i gennemsnit stiger med 7,3 % i forhold til 2024 for en gennemsnitsfamilie.

Størst stigning på spildevand og regnvand

Ser man nærmere på tallene, er det særligt spildevands- og regnvandshåndtering, der driver prisstigningerne. Spildevandsselskaberne, som varetager begge opgaver, opkræver i gennemsnit 8,5 % mere end i 2024, mens drikkevandsselskaberne har en stigning på 4,9 %.

Bagudrettet regulering skaber efterslæb

Prisstigningerne afspejler, at inflationen i 2021 og 2022 medførte stigende omkostninger. Vandselskaberne har dog ikke tidligere haft mulighed for at dække disse udgifter, da deres indtægtsramme fastlægges bagudrettet. Med de seneste indtægtsrammer kan selskaberne indhente dele af disse tilgodehavender.

Flere selskaber opkræver nu fuldt ud

Flere vandselskaber vælger at opkræve den vandtakst, som indtægtsrammerne giver mulighed for.

"Vi ser en tendens blandt vores medlemmer, hvor flere selskaber udnytter de indtægtsrammer, de får fra myndighederne. Det kan give mening i lyset af, at selskaberne står over for store investeringer, som de ellers skulle låne endnu flere penge til," siger Thomas Sørensen, fagleder i DANVA.

Tillæg til særlige opgaver påvirker den gennemsnitlig prisstigning

Vandsektortilsynet fastsætter indtægtsrammerne, som årligt justeres med generelle og individuelle effektiviseringskrav samt en korrektion for inflation.

"Selskaber kan søge om tillæg til deres indtægtsrammer ved nye opgaver. I vores gennemgang kan vi se, at der er selskaber, der har fået lov til at opkræve midlertidige prisstigninger til miljøprojekter, hvilket samlet set påvirker den gennemsnitlige prisstigning fra 2024 til 2025," afslutter Thomas Sørensen.

Datagrundlag

Det interaktive kort "Vandpris på danmarkskort" viser vandpriserne for de selskaber, der er underlagt vandsektorloven, som omfatter alle vandselskaber over 200.000 m3.

Kortet bygger på ca. 225 vandforsyninger, som er tilknyttet et spildevandsselskab. Ved at klikke på en pris vises en tabel med vandselskabets og det tilhørende spildevandsselskabs takster samt udgifter ved tre forskellige årlige forbrug. Kan man ikke finde sit vandværk på kortet, kan det skyldes, at det ikke er omfattet af vandsektorloven.

Af licensmæssige årsager vises rapporterne på danva.dk på hverdage fra kl. 7 til 21.