Foto: Carsten Ingermann

sØnæs er en bypark med en rensedam, der kan betegnes som et miljømæssigt "kinder-æg" bestående af: En rekreativ bypark, en rensedam med klimasikring og en bedre vandkvalitet i Søndersø.

Hvem nomineres?

Projektet sØnæs i Viborg.

Kort begrundelse for nomineringen:

I fællesskab har Viborg Kommune og Energi Viborg Vand A/S været bygherre på klimaprojektet sØnæs, hvor man har omdannet et vådt og vandlidende område til en spændende bypark med en rensedam, i hjertet af Viborg, hvor regnvand er et af elementerne, som de besøgende kan opleve og lære om.

Mere uddybende begrundelse:

Ved at samarbejde på tværs af kommune og forsyningsselskab - og ved inddragelse af dygtige partnere har projektet sØnæs givet MEGET MERE merværdi for alle parter - og de besøgende, der kommer til sØnæs.

De partnere, som har været inddraget i projektet, er:

  • Orbicon, Viborg, har været ingeniører og rådgiver for Energi Viborg Vand A/S.
  • Møller & Grønborg har været Landskabsarkitekt og rådgiver for Viborg Kommune.

sØnæs er en bypark med en rensedam, der kan betegnes som et miljømæssigt "kinder-æg" bestående af:
En rekreativ bypark + En rensedam med klimasikring + En bedre vandkvalitet i Søndersø

sØnæs tilbyder et foranderligt landskab, som ændrer sig når det regner og sØnæs er et sted, hvor man kan opleve mere, når det regner.

Det arkitektonisk indtryk som parken byder på - nye indtryk og de nye aktive muligheder for de besøgende virker tiltrækkende.

Det færdige anlæg er en rensedam i et parklandskab. Rensedammen har et permanent volumen på 12.500m³ samt et variabelt forsinkelsesvolumen på 36.000 m³.

En del af forsinkelsesvoluminet udgøres af et landskab, hvor man i tørvej kan gå tur, svinge og hoppe over vand, spille bold m.v. Men under store regnhændelser vil man kun kunne færdes på stisystemet.
Vandspejlet i rensedammen er sænket 1 m under vandspejlet i Søndersø, og udledningen fra rensedammen til søen sker derfor via en pumpestation med 2 pumper á 100 l/ sek.

Det kan synes som en ulempe, at udledningen skal ske vha. pumper; men det har derimod den fordel, at det opstrøms liggende kloaksystem får bedre afløb, hvor de nederste strækninger tidligere har været fyldt med vand fra søen. Derudover har en lav strækning af vejen langs området nu fået bedre afledningsmulighed.

Konkrete besparelser – Gevinster:

Projektet betyderm, at Energi Viborg Vand A/S sparer energi og spildevandsafgift og får mere kapacitet i fællessystemet, idet separat regnvand fra bymidten nu er koblet fra fællessystemet.

Regnvandet, som nu håndteres på sØnæs, er hidtil enten blevet afledt direkte og urenset til Søndersø eller er blevet droslet og afledt til fællessystemet, og videre til renseanlægget i Bruunshåb.

Konkret sparer Energi Viborg Vand ca. 50.000 kr. årligt i spildevandsafgift, idet ca. 145.000 m3 separat regnvand fra by-midten nu håndteres på sØnæs. Samtidigt betyder afkoblingen af det separate regnvand fra fællessystemet at der sker færre aflastninger med opspædet spildevand.

Synlighed og vidensdeling:

sØnæs har fået stor opmærksomhed i pressen og på de sociale medier.

Over 1.000 personer har deltaget i rundvisninger på sØnæs, hvor Viborg Kommune og Energi Viborg Vand har præsenteret området, fortalt om udfordringerne og faldgrubberne ved denne type projekter. På den måde har sØnæs bidraget til at skabe et godt grundlag netværk og vidensdeling.

I øjeblikket pågår udvikling af undervisningsmateriale, som bl.a. tager afsæt i erfaringer fra sØnæs. Udviklingen koordineres af Videnskabernes Hus i Bjerringbro, og skal anvendes af skoleelever i overbygningen og gymnasiet.

Der er netop udviklet en sØnæs-App til Android, Iphone og Ipad. Via appen kan man få oplysninger om om-rådet, teknikken og besøgende kan up-loade egne billeder og dele deres oplevelser.
App’en giver også mulighed for let at formidle nye oplysninger, f.eks. dyrelivet og arrangementer på sØnæs.

VandPlus:

I forbindelse med VandPlus samarbejdet har projektlederne fra Kommunerne og Forsyningerne deltaget i udarbejdelsen af ”inspirationskatalog” og hæftet ”sammen om vandet”.

På hjemmesiden www.klimatilpasning.dk, er der mulighed for at læse meget mere om klimatilpasning generelt, de 4 VandPlus-projekter og man kan downloade inspirationskatalog om samarbejdet mellem Kommuner og forsyning samt dobbeltfunktion.

Samarbejdet og tankerne om dobbeltfunktioner har på sØnæs været afgørende for et vellykket projekt.

Merværdi og samarbejde:

Målet for partnerskabet med VandPlus var netop at fremme og udvikle samarbejdet mellem Kommune og Forsyning samt at skabe merværdi og inspiration til efterfølgende projekter - vidensdeling.

Hos Energi Viborg Vand oplever vi at samarbejdet Viborg Kommune kan betale sig:

  Overslag 2013  Hvad fik vi faktisk
  2013 2015
Permanent volumen 9.100 m3 12.500 m3
Variabelt volumen 11.400 m3 36.000 m3
Totalt 20.500 m3 48.500 m3
     
Pris 13.000.000 kr. 16.900.000 kr.
     
Pris pr. m3 634 kr/m3 348 kr/m3

Tabellen viser, at Energi Viborg Vand ved at bygge i samarbejde med Viborg Kommune har betalt mere end forventet, men til gengæld har Energi Viborg Vand fået en klimasikring og fremtidssikring af rensedammen i form af et meget stort variabelt volumen til en meget lavere m3-pris end forventet.