2025 03 06 Lene Rasmussen Skadedirektør Gjensidig
Lene Rasmussen, skadesdirektør i Gjensidige opfordrer politikerne til at fjerne de barrierer, der forhindrer aktører i at beskytte danskerne, deres hjem og vores drikkevand i fællesskab.

Lene Rasmussen, skadesdirektør i Gjensidige opfordrer politikerne til at fjerne de barrierer, der forhindrer aktører i at beskytte danskerne, deres hjem og vores drikkevand i fællesskab.

Den 26. februar 2025 var jeg inviteret på Christiansborg af KL og Danva for at sætte fokus på, hvordan vi i fællesskab kan samarbejde om løsninger, der kan beskytte Danmark mod oversvømmelser.

Igennem de seneste år har vi nemlig set mere ekstremt vejr i Danmark. Vi har oplevet alvorlige stormfloder, rekordmange dage med skybrud og forhøjet vandstand ved de danske kyster. Situationer som presser danskere, der ejer grunde og bygninger i klimaudsatte områder, og som presser de danske vandforsyningsselskaber, der hver dag sikrer os rent drikkevand, og som hjælper med effektiv spildevandshåndtering.

En ny analyse fra F&P (Forsikring og Pension) viser, at det vil koste mere end 400 milliarder kroner i tabte værdier og genopbygning over de næste 100 år, hvis Danmark ikke klimasikrer mod stormflod og skybrud på et langt højere niveau, end vi gør i dag. De store vandmasser presser allerede spildevandsselskaberne, hvis infrastruktur risikerer at blive beskadiget, og hvis kloaksystemer og vandbehandlingsanlæg er under kraftigt pres, når regnen siler ned.

Heldigvis er mange forsyningsselskaber allerede i gang med forskellige klimatilpasningsprojekter, hvilket er rigtig positivt.

Desværre findes der stadig rigide love på området, som gør det vanskeligt for selskaberne at klimasikre effektivt.

I mine øjne skurer det mod det solidaritetsprincip, vi værdsætter højt i Danmark. For når uhensigtsmæssige regler og love skaber barrierer mod effektiv klimasikring, er det svært at passe på vores kunder.

Behov for en plan

Som forsikringsselskab ser vi med stor bekymring på denne udvikling.

Gjensidige udbyder forsikringsdækningen udvidet vand, der afhjælper skader på huset, der er opstået som følge af terrænnært grundvand. Dog skal kunden fjerne årsagen til skaden, hvilket netop kun gør problemet dyrere for husejeren.

Uden handling fra politikerne og konkrete klimatilpasningsplaner står vi i værste fald overfor en virkelighed, hvor priserne på forsikringer mod klimaskader samlet set stiger og kan blive så dyre, at ikke alle har råd. Det er et scenarie, der gør mig alvorligt bekymret.

Derfor gør vi opmærksom på som branche, at der er behov for, at der nationalt tages stilling til, hvor vi skal beskytte, og hvor vi må lade stå til. Først herefter kan vi hjælpe de danskere, hvis ejendomme bliver ramt af klimaskader, og sammen med de danske drikkevands- og spildevandsselskaber være med til at klimasikre fremtiden.

Vigtigst af alt har vi brug for tiltag, der går på tværs af kommunegrænser, for der må ikke være forskel på, hvor du ejer, og hvilken hjælp du kan få.

Vi påpeger fordelene ved at give lov til dataudveksling, fra forsikring til kommuner og interesseorganisationer på tværs, som skal sikre mulighed for mere effektiv skadeforebyggelse og mulighed for at arbejde målrettet med udsatte områder.

Endelig bør der indføreres et stop for byggeri i risikozoner, mens lovgivningen skal forenkles, så det er enkelt at vælge løsninger, der er skadeforebyggende og som skaber incitament til skybrudssikring, så vi sammen kan beskytte danskerne og vores drikkevand.

At finde de nødvendige løsninger er en samfundsopgave, der kræver fællesskab og finansiering. Som forsikringsselskab ønsker vi at være en del af løsningen sammen med forsyningsselskaber, kommuner og andre aktører. Lad os derfor i fællesskab fjerne flest mulige barrierer for effektiv klimasikring for solidaritetsprincippet og for vores fælles bedste.