DANVA Nytårstaffel Skanderborg 12 2024
Foto: Mads Volquartz, DANVAs nytårstaffel åbnede DANVA for 2024, hvor DANVA under overskriften Fremtidens arbejdsplads vil stille skarpt på tendenser og udfordringer i fremtidens arbejdsmarkedet og give indblik i og mulighed for at drøfte disse tendenser og udfordringer. Ved nytårstaffel gav arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl indsigter i arbejdsmarkedets forandrende faktorer, og digitaliseringsekspert Bent Dalager opfordrede deltagerne til hurtigst muligt at komme i gang med at tage kunstig intelligens til sig.

”25% af ALLE JOBS vil forsvinde som konsekvens af AI. Samtidig ser vi ind i en fremtid med hård kamp om arbejdskraften”.

Med ordene gav arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, Laust Høgedahl, deltagerne på DANVAs traditionsrige nytårstaffel en hård start på året, men samtidig et vigtigt indblik i, hvordan den rette tilgang til de forandrende faktorer på arbejdsmarkedet kan skabe muligheder.

Udfordringerne med sneglatte veje til formiddagens arrangement udgør således en minimal udfordring sammenlignet med essensen af dagens oplæg: Kampen om FREMTIDENS ARBEJDSKRAFT.

Med temaet tager DANVA hul på 2024 med afsæt i et af de helt store og voksende udfordringer i en vandbranche, der allerede kæmper om den samme arbejdskraft.

Deltagerne, der i år var med i både Skanderborg og København, fik serveret nye indsigter i arbejdsmarkedets forandrende faktorer, som vandbranchen, ifølge forskeren bør imødegår i fællesskab for at skabe attraktive arbejdspladser.

Økonomi, teknologi, demografi, globalisering og klima udgør de fem megatrends, som vi bør tage afsæt i.

Særligt vores tilgang til kunstig intelligens AI bliver en vigtig brik.

Artiklen fortsætter efter billede galleriet. 

VANDSEKTOREN SKAL:

  • Slå på vores mission – børst støvet af og tal ind i den grønne omstilling
  • Skabe et godt arbejdsmiljø
  • Få AI ind under huden i opgaver såvel som rekruttering og fastholdelse
  • Sætte (større) fokus på diversitet og ligestilling
  • Fastholde ældre medarbejdere – ældre"byrden" er det nye guld
  • Være (mere) åben over for udenlandsk arbejdskraft

20% af vores arbejde kan udføres af chatbots!

Som en af de førende eksperter inden for digitalisering og kunstig intelligens kunne dagens anden oplægsholder, Bent Dalager, Partner hos KPMG, kun underbygge de forrige pointer, om hurtigst muligt at komme i gang med at tage kunstig intelligens til os.

I hans oplæg om AI og kvanteteknologi i vandselskaber tonede han ind på teknologiens altoverskyggende påvirkning af vores sektor, liv og samfundet generelt.

Men han betonede også, at mulighederne er mange med en teknologi, der kan finde løsninger hurtigere, i bedre kvalitet og som kan bearbejde mere komplekse problemstillinger.

Dagen bød også på mere traditionel nytårsindslag, hvor DANVAs direktør Carl-Emil Larsen og bestyrelsesmedlem Lone Loklindt agerede værter.

DANVAs formand Carsten Nystrup, der pga. sneen måtte afholde nytårstalen fra bilen, fremførte de ekstraordinært mange vigtige fælles bedrifter i 2023, hvor DANVA for alvor har slået igennem på Christiansborg, og tog et kig ind i DANVAs mange opgaver for året der kommer.

Dagens arrangement blev afsluttet med en af branchens helt store fejringer, da DANVAs næstformand Ellen Trane Norby, overrakte DANVAs initiativpris til Arne Koch og Søren Duch-Hennings for deres banebrydende udvikling af et anlæg, der i dag fjerner PFAS fra grundvandet på Fanø.