Hovedforslag Aarhus Rewater (Henning Larsen)
Visualisering af hovedforslaget for Aarhus ReWater. Illustration: Henning Larsen.

Et nyt, kommende renseanlæg i Aarhus skal bidrage væsentligt til et bedre vandmiljø i Aarhus-bugten. Anlægget kommer til at nedbringe mængden af overløb til bugten, det reducerer udledningen af fosfor og næringsstoffer og renser spildevandet for medicinrester og andre miljøfremmede stoffer.

Renseanlægget, der kommer til at hedde Aarhus ReWater, bliver udstyret med den nyeste teknologi på verdensplan til rensning af spildevand. Det betyder, at anlægget nedsætter kvælstof- og fosforudledningen til bugten markant. Sammen med en avanceret rensning for medicinrester og andre miljøfremmede stoffer i spildevandet som fx PFAS giver det et væsentligt bidrag til en bedre vandkvalitet i Aarhusbugten.

Samtidig vil aarhusianerne opleve, at der er færre overløb i bugten af blandet regnvand og spildevand i forbindelse med kraftige regnskyl. Det skyldes, at Aarhus Vand etablerer et underjordisk bassin på 12.000 kubikmeter ved Tangkrogen til opsamling af vandet. Samtidig nedlægger Aarhus Vand renseanlæggene i Viby og Åbyhøj, og sammen med klimatilpasningen af disse områder bidrager det til færre overløb til Aarhus Å og dermed i sidste ende til bugten. Områderne, hvor de to anlæg ligger, bliver i stedet omdannet til rekreative områder med regnvandssøer.

En nødvendig kapacitetsudbygning Konceptet for Aarhus ReWater blev præsenteret af Aarhus Vand for Aarhus Byråd i dag, og direktør Karina Topp slog fast, at der er hårdt brug for et nyt anlæg, og derfor har der også været arbejdet med projektet i mange år. Hun siger:

”Aarhus vokser med omkring 4.000 indbyggere om året, og det kræver en udbygning af vores kapacitet til rensning af spildevand. Marselisborg, Åby og Viby Renseanlæg kan ikke udbygges tilstrækkeligt på de nuværende arealer, og desuden er de gamle og nedslidte. Den bedste og billigste måde at udvide kapaciteten og forbedre spildevandsrensningen på er derfor at bygge et nyt, stort, højteknologisk anlæg i området øst for Marselisborg Lystbådehavn.

Vi har i mange år arbejdet på at samle vores renseanlæg, for vores beregninger viser, at få, men store anlæg er økonomisk optimalt i forhold til det eksisterende ledningssystem. Vi har tidligere haft 14 renseanlæg, og ved at reducere det antal og kun bygge ét anlæg som erstatning for de tre andre, opnår vi samtidig en driftsbesparelse. Så i fremtiden vil vi kun have to renseanlæg i hele kommunen – Aarhus ReWater og Egå Renseanlæg.”

Placering besluttet af byrådet Placeringen ved lystbådehavnen har byrådet allerede taget stilling til tilbage i 2018. Her besluttede byrådet efter to offentlige høringer, at Aarhus Vand skulle udarbejde projektforslag for to mulige placeringer. Det ene, hvor anlægget bliver en del af et rekreativt område i forbindelse med en udbygget lystbådehavn og det andet, hvor det placeres i et havområde øst for et erhvervsområde ved Aarhus Havn. En tredje placeringsmulighed på et eksisterende havneareal blev fravalgt af byrådet i 2018.

Dialog med foreninger og interesseorganisationer Aarhus Vand ønsker en åben dialog om det kommende renseanlæg og har derfor gennem de sidste to år holdt en række møder med de politiske partier i Aarhus og med foreninger og organisationer med interesse for byens udvikling med henblik på at komme med forslag, kommentarer og viden til et vellykket projektforløb. En væsentlig bekymring har her været den såkaldte klapning af bundsediment, hvor Aarhus Vand efter den oprindelige plan skulle flytte havbund fra Aarhus og dumpe det ved Hjelm Dyb. På baggrund af dette har Aarhus Vand fundet frem til en metode, som betyder, at bundsedimentet, der skal fjernes, ikke skal klappes ved Hjelm Dyb, men derimod indbygges i landindvindingen. Karina Topp har derfor orienteret byrådet om denne projektændring, som skal indarbejdes i en miljøkonsekvensvurdering af ReWater.

Påvirker vandprisen Etableringen af Aarhus ReWater bliver den største investering i Aarhus Vands historie og kan derfor ikke undgå at påvirke prisen for vand – den såkaldte vandtakst. I det koncept, som Karina Topp netop har præsenteret for byrådet, er der foretaget fravalg i forhold til det oprindelige udkast, som holder takststigningen inden for det budgetterede. Et af fravalgene er, at hele anlægget overdækkes med græs. I stedet etableres der volde om anlægget og gangstier, som sikrer, at ReWater som oprindeligt planlagt bliver et åbent og tilgængeligt anlæg, som også fungerer som et rekreativt udflugtsmål for aarhusianerne. En takststigning er dog uundgåelig, da der under alle omstændigheder skal ske en investering i øget rensekapacitet på grund af byens udvikling og miljøkrav.