2024 06 20 Vindere Og Dommere Ved Vandsmagekonkurrence Ved Folkemøde 2024 Karsten Bjørn
Smålyngsværket på Bornholm løb atter med æren af at være blevet udnævnt til det mest velsmagende drikkevand vinder konkurrencen på Folkemødet. Foto: Karsten Bjørno.

Bornholmsk vand vandt for andet år i træk ved en fejring af smag og miljøbeskyttelse på folkemødet på Bornholm.

På årets Folkemøde på Bornholm har vand igen været i centrum. DANVA og Bornholms Forsyning har arrangeret en vandsmagekonkurrence på Klima- og Energiscenen, hvor deltagere fra hele Danmark fik mulighed for at stemme om, hvilket drikkevand der er det bedste. Det har været en dag fyldt med spænding, velsmag og vigtige dialoger om vores fremtidige vandressourcer.

De deltagende vandværker

Konkurrencen omfattede vand fra fire forskellige vandværker:

  • HOFOR i København
  • FORS på Sjælland
  • Smålyngsværket på Bornholm
  • Vandværket på Christiansø

Dommernes udfordring

Dommerpanelet bestod af Ellen Trane Nørby (formand, DANVA) samt de to stjernekokke Mikkel Marschall og Thomas Pasfall. De blev sat på prøve med en blindsmagning af de fire vandprøver. Mikkel Marschall bemærkede, hvor heldige vi er i Danmark med adgang til rent vand direkte fra hanen, og advarede om, at dette måske ikke er en selvfølge i fremtiden.

Publikum blev også inviteret til at deltage i smagningen ved at afgive deres stemme ved at placere deres krus i den beholder, der repræsenterede deres favoritvand. [Klik på billede for at forstørre].

Publikums deltagelse

Publikum blev også inviteret til at deltage i smagningen ved at afgive deres stemme ved at placere deres krus i den beholder, der repræsenterede deres favoritvand. Det skabte en dynamisk og engageret atmosfære, hvor alle kunne være med til at påvirke resultatet.

Resultatet: Bornholmsk vand på toppen

Både dommere og publikum var enige om, at vandet fra Smålyngsværket på Bornholm var det bedste. Dette er andet år i træk, at Bornholms største vandværk vinder konkurrencen på Folkemødet. Claus Andersen, administrerende direktør hos Bornholms Energi- og Forsyning, udtrykte sin glæde og stolthed over kåringen:

"Vi er glade og stolte over, at det bornholmske vand igen er kåret som det mest velsmagende."

Fokus på grundvandets beskyttelse

Arrangementet blev organiseret med det formål at sætte fokus på Danmarks unikke grundvand. I Danmark er vi heldige at have noget af verdens bedste grundvand, som ikke kræver kemisk behandling. Claus Andersen understregede vigtigheden af at beskytte vores grundvand:

"Den dybere mening bag det her arrangement er, at det er vigtigt, at vi passer på vores grundvand. Vi finder hele tiden nye ting i vores grundvand, og vi bliver simpelthen nødt til at sætte ind med øget beskyttelse af grundvandet, hvis de næste generationer også skal kunne smage på en lige så god kvalitet grundvand."