MID 021D
Foto: Middelfart Kommune/ Claus Fisker

Formand for Klima- og teknikudvalget i Kommunernes Landsforening opfordrer til tæt dialog med vandselskaberne. Det sikrer, at den nødvendige viden om grundvandsbeskyttelse kommer ind i de lokale treparter gennem kommunerne.

Som ny formand for Klima- og teknikudvalget i Kommunernes Landsforening opfordrer Johannes Lundsfryd kommunerne til tæt dialog med vandselskaberne, da det sikrer, at den nødvendige viden om grundvandsbeskyttelse kommer ind i de lokale treparter gennem kommunerne. Han kender bekymringen for, at vandselskaberne ikke selv sidder med i de lokale treparter og at Miljøstyrelsens nationale kortlægning først er færdig alle steder i 2027. Kortlægningen er dog allerede færdig på Fyn og på basis af den erfaring vurderer han, at der er høj kvalitet i vandselskabernes egne viden om, hvor de sårbare områder er og derfor har behov for beskyttelse.

”Så selv om kortlægningen ikke er færdig, ville jeg som borgmester godt turde følge den viden, som vandselskaberne har. Man kan roligt sætte gang i arbejdet og lave en plan, hvor beskyttelse af grundvandet indgår, og få den vedtaget i byrådet i løbet af 2025,” siger Johannes Lundsfryd.

Vandselskaberne har udover ressourcer og værdifuld viden også adgang til finansiering, der kan hjælpe projekter i mål. Der kan både trækkes på takstfinansiering og på 10 mia. kr. fra Novo Nordisk, som i høj grad skal gå til drikkevand og skovrejsning. Han ser det som en nødvendighed med tæt dialog med vandselskaberne fra start om udpegning af arealer og vurderer, at mange allerede arbejder godt sammen.

”I omlægningsplanerne er det bydende nødvendigt at have blik for synergier, for ellers er der ikke arealer nok i Danmark. Så selv om grundvand og natur ikke er SKAL- opgaver i første omgang, vil det samlet set være væsentligt nemmere, hvis man i de lokale treparter tænker i helheder fra starten,” siger Johannes Lundsfryd.