IMG 5850 1 (1)
“Vi kommer til at tage ved lære af Højballe Skov. På godt og ondt,” understreger ministeren, der ser frem til et par travle år, hvor 250.000 hektar landbrugsland skal omlægges til skov.

Sidste år var et forhandlingsår, men 2025 bliver handlingens år. Det lover minister for Grøn Trepart, Jeppe Bruus (S), der også har fundet plads til igangværende beskyttelsesprojekter for drikkevand under sin treparts-paraply.

Børnebørnenes drikkevand trommer tungt af iskrystaller mod de opslåede paraplyer, mens oplægsholderne trækker skuldrene op og prøver at trampe lidt varme op af den januarkolde østjyske brakmark.

Under en tofarvet paraply står en smilende minister for Grøn Trepart, Jeppe Bruus (S).

For her omkring Højballegårdværkets kildeplads er foreløbig 200 hektar købt op til etablering af ny skov på værkets mest følsomme indvindingsopland. 75 pct. af det drikkevand, Horsens Vand A/S sender ud til sine kunder bliver dermed beskyttet imod fremtidig forurening, og skoven skal samtidig være et naturskønt og biodiverst udflugtsmål for flere nærliggende byer, herunder Horsens og Gedved, ligesom den skal hjælpe Horsens Kommune med at leve op til sin klimaplan om at være CO2-neutral i 2030.

Til højre: De opkøbte arealer, som er tilstrækkelige til at sikre drikkevandet. I midten: Naturstyrelsens drøm om et større og bedre sammenhængende naturareal. Foto: Ministeriet for Grøn Trepart.

2025 er handlingens år

Bag projektet står et knopskydende samarbejde mellem Horsens Kommune, Naturstyrelsen, Horsens Vand A/S, en række lokale lodsejere og nu altså Ministeriet for Grøn Trepart.

“Selvfølgelig er projektet her en del af Grøn Trepart. Sidste år var forhandlingens år. 2025 bliver handlingens år. Og vi er altså i fuld gang,” understreger ministeren.

“Alt det, der er lykkedes her, skal vi jo ud og gøre sindssygt meget af på meget kort tid over hele landet. 250.000 hektar landbrugsjord skal lægges om til skov og natur. Så vi kommer til at tage ved lære af Højballe Skov. På godt og ondt,” siger Jeppe Bruus og benytter lejligheden til at slå et slag for at tænke børn og unge ind med plads og faciliteter til sport og friluftsliv i alle de bynære skovområder, Grøn Trepart nu skal stå fadder til.

“Selvfølgelig er projektet her en del af Grøn Trepart,” siger en smilende minister for grøn trepart, Jeppe Bruus (S), til råkold fejring af flere års arbejde for at beskytte drikkevandet i Horsens og omegn med Skov.

Naturstyrelsen tænker mere liv ind

Dén pointe nikker flere i forsamlingen anerkendende til.

“Hvis vi selv havde stået for de her skovrejsningsprojekter, havde vi nok etableret en ret ensartet skov af ikke alt for kostbare træer. Dér har Naturstyrelsen været rigtig gode at bryde med, for de ved lige præcis, hvilke træsorter, der er gode at kombinere med hinanden. Hvor der skal være en lysning, en sti, en bålhytte og en legeplads med madpakkehus til børnehavebørn,” siger formand for Horsens Vand A/S og 2. borgmester i Horsens, Andreas Boesen (S).

“Når vi alligevel er i gang, kan vi jo lige så godt få det optimale ud af anstrengelserne,” konstaterer formanden, der har oplevet bred opbakning til projektet i Højballe samt et lignende projekt i det nærliggende Rugballe blandt såvel borgere og politikere som lodsejere.

Rent drikkevand om 20-40 år

“For få år siden handlede alt om at levere drikkevand så billigt som muligt. Nu går kunderne forståeligt nok mere op i at få vand uden PFAS og sprøjtemidler,” siger Andreas Boesen.

Beregninger fra DANVA viser, at prisen for at købe alle sårbare indvindingsområder i Danmark fri for forurening, vil beløbe sig til 130 kroner pr. husstand pr. år.

Fortidens forurening kan dog stadig gøre det nødvendigt at rense vandet nogle steder, for vandet fra de iskolde januarhagl kan være flere årtier om at nå ned til det grundvand, der bliver pumpet op og sendt ud til kunderne i og omkring Horsens.

Her er overskridelser af grænseværdierne i drikkevandet sjældne. Indtil videre. Men som direktør Alex Pedersen i Samn Forsyning, som Horsens Vand A/S er en del af, siger:

“Vi kan jo ikke garantere, at der aldrig sker overskridelser. Men nu har vi i hvert fald beskyttet fremtidens drikkevand.”

Naturstyrelsen har omkring 30 lignende projekter i gang over hele landet. De første nye træer i Højballe forventes plantet til næste år, og Naturstyrelsen forhandler fortsat med lokale lodsejere om at købe mere jord for at skabe et større sammenhængende naturområde.

200 hektar landbrugsjord skal næste år plantes til med skov og omdannes til et grønt udflugtsmål for Horsens-Gedved og opland. Naturstyrelsen har omkring 30 lignende samarbejdsprojekter i gang med kommuner og forsyningsselskaber landet over. Foto: Ministeriet for Grøn Trepart.