1200Px Oversvømmelse Ved Pramdragerstien Panoramio

DANVA har i flere år arbejdet målrettet for at løse udfordringen med højtstående grundvand. Erfaringer fra cases i Sunds, Herlev, Odense og Aarhus viste, at man ved at lade spildevandsselskaberne håndtere grundvandet sammen med øvrige anlægsopgaver, kan skabe synergi og mere effektiv klimatilpasning.

Klimatilpasningsplan 1 markerede et vigtigt skridt i retning af at håndtere højtstående grundvand. I planen skitserede man for første gang muligheden for spildevandsselskaber at lave kollektive løsninger, hvor det samfundsøkonomisk giver mening. Regeringen gav ligeledes kommunerne myndighedsansvaret, hvilket er et centralt skridt mod en mere integreret løsning.

DANVA hilste tiltaget velkomment og arbejdede videre i tæt dialog med myndigheder og ministerier om at konkretisere rammerne for opgaveløsningen i et lovforslaget om terrænnært grundvand, som forventes fremsat i 2025.

Statslig vandressourcemyndighed

DANVA mener, at Danmark bør etablere en statslig vandressourcemyndighed, der kan tage ansvaret for forvaltningen af vandressourcer på tværs af kommunale og regionale grænser.

Denne myndighed skal sikre en helhedsorienteret indsats, der baserer sig på Danmarks 23 hovedvandoplande, som følger de naturlige hydrologiske forhold. Ved at opdele ansvaret efter disse oplande kan man bedre tilpasse løsningerne til de specifikke behov i hvert område, eksempelvis hvor problemer med højtstående grundvand, oversvømmelser eller beskyttelse af drikkevand er mest presserende.

DANVA ser en statslig myndighed som en nødvendig nøgle til at koordinere indsatsen og sikre, at økonomiske og tekniske løsninger bliver optimeret. Staten skal sætte rammerne og tage det overordnede ansvar for den nationale vandforvaltning, mens kommuner og vandselskaber håndterer de lokale opgaver i samarbejde. På den måde kan både økonomiske og miljømæssige hensyn vægtes rigtigt, og samfundet vil få mere værdi for de investeringer, der kræves for at sikre fremtidens vandhåndtering.