Høring af Totaløkonomisk benchmarkingmodel for drikkevandsselskaber 2019-2020
Til Forsyningssekretariatet
Overordnet set finder DANVA, at der i årets benchmarking er markante ændringer i både metode og resultater. Ændringerne viser, at der identificeres effektiviseringspotentialer og udmøntes effektiviseringskrav med en betydelig usikkerhed.
I 2017 havde Vand Ballerup A/S eksempelvis et effektiviseringspotentiale på 2%. I høringsudkastet for 2019 er dette steget til 26%. Tilsvarende kan man finde selskaber med store fald i effektiviseringspotentialet, da det samlede effektiviseringspotentiale for sektoren er uændret. Det mest bekymrende er således, at de store udsving er et udbredt problem, da vandselskaberne i gennemsnit har oplevet en ændring i effektiviserings-potentialet på 5,3% fra 2017 til 2019. Dette er store udsving målt i forhold til et gennemsnitligt effektiviseringspotentiale på 11,5%.
DANVA mener, at de store udsving taler for en mere forsigtig tilgang, da en lang række vandselskaber med stor sandsynlighed har modtaget forkerte effektiviseringskrav i 2017-18 eller vil modtage forkerte effektiviseringskrav i 2019-20.
Det skal understreges, at DANVA ikke mener problemerne med usikkerhed i benchmarkingen skal løses ved øgede administrative byrder for vandselskaberne i form af nye indberetninger og kontinuerlige opdateringer af modellen. Det har tidligere vist sig at give for små resultater i forhold til omkostningerne. Vandsektoren har således accepteret, at benchmarking er usikker, men ser ikke nogen grund til at øge denne usikkerhed ved, at modellens nøjagtighed overvurderes og nødvendige forsigtighedshensyn bortfalder.
Forsyningssekretariatet har i denne høring sænket forsigtigheds-hensynene i benchmarkingen ved blandt andet at ændre i kriterier for valg af frontselskaber, kriterier for outlierhåndtering, ændret modelvalg og manglende test for stordriftsulemper. Det mener DANVA er uheldigt i lyset af de store usikkerheder i benchmarkingen og DANVA håber, at Forsyningssekretariatet vil undlade de foreslåede ændringer. Det er som minimum nødvendigt at fastholde de nuværende forsigtighedshensyn og det vil i lyset af de usikre resultater også være hensigtsmæssigt at udbygge disse. Hvis ændringerne fastholdes vil det forventeligt bidrage til at sænke benchmarkingens troværdighed i branchen.
DANVA vil gerne rose, at Forsyningssekretariatet i høringen af benchmarkingmodellen for drikkevandsselskaber offentliggør såvel foreløbige resultater samt kode til udregning i statistikprogrammet ’R’. DANVA kvitterer ligeledes for et fint møde under høringsperioden.
De følgende afsnit behandler DANVAs tekniske bemærkninger til høringsmaterialet.
DANVA er overraskede over Forsyningssekretariatets nye og mindre forsigtige tilgang til udvælgelse af frontselskaber i benchmarkingens DEA-model. Eksempelvis de tidligere frasorterede selskaber Frederiksberg og HOFOR København bør efter DANVAs opfattel-se igen udelukkes fra fronten, da de er underlagt flere specifikke rammevilkår, så som eksport/import af vand, har høj alder på aktiver, har høj andel indre city zone m.v., hvilket medfører, at de ikke er repræsentative for branchen som helhed. FORS Holbæk Vand som eksporterer en stor del af deres vandmængde har siden sidste benchmarking sænket sine drifts-omkostninger fra 9,6 til 6,4 mio. kr. DANVA forholder sig kritisk til hvorvidt en så drastisk udvikling er retvisende for det fremadrettede niveau og op-fordrer til, at det undersøges, hvorledes denne besparelse er opstået samt hvorvidt resten af branchen har samme mulighed for optimering.
Ydermere finder DANVA i relation til skalaantagelsen i DEA-bench-markingen, at denne mangler underbyggende test og argumentation. Ved brug af det såkaldte Banker-test finder DANVA, at et aftagende skalaafkast (DRS) er den mest restriktive type skalaaf-kast som kan accepteres. Dette underbygges af, at der findes en positiv sammenhæng mellem de offentliggjorte effektiviseringspotentialer og selskabets størrelse målt i net-volumen (Capex+Opex), eksklusiv HOFOR Kbh. som outlier i regressionen. Konklusionen heraf er således, at modellen mekanisk finder, at jo større et selskab er, jo højere effektiviseringspotentiale har det.
Det er ifølge DANVA uhensigtsmæssigt, at selskaber som frasorteres grundet det såkaldte superefficiens-kriterie, altså en effektivitet så høj, at selskabet ikke retvisende kan agere frontselskab, skal udsættes for en ekstraordinær hård ”benchmarking”. Nemlig en såkaldt ”benchmarking” med selskabet selv som frontselskab, hvilket betyder at de maksimalt kan opnå en effektivitetsscore på 1. Dette kan medføre, at selskabet bliver stillet et effektiviseringskrav selvom selskabet er fuldt ud effektivt, målt i samme model som resten af branchen. DANVA stiller spørgsmålstegn ved om Forsyningssekretariatets fremgangsmåde er i overensstemmelse med reglerne og Konkurrenceankenævnets kendelse VFL-2-2017 m.fl. angående Frederiksberg Forsyning. DANVA finder dette meget uheldigt og imødeser at Forsyningssekretariatet ændrer fremgangsmåde og benchmarker superefficiente selskaber efter samme metode som øvrige selskaber.
DANVA bemærker videre, at Forsyningssekretariatets fremgangsmåde skaber uhensigtsmæssige incitamenter, idet at et selskab via benchmarkingen incentiveres til at øge sine omkostninger for at undgå effektiviseringskrav. Det undrer DANVA meget, at Forsyningssekretariatet afsøger grænserne i lovgivningen for at give nogle af de mest effektive vandselskaber incitament til at øge omkostningerne.
I vurderingen af SFA-fronten har Forsyningssekretariatet sænket sit forsigtighedshensyn i forhold til frasortering af selskaber, hvilket har stor indflydelse på fronten. Denne ændring af praksis bekymrer DANVA, da der som udgangspunkt ikke er noget belæg herfor. DANVA anbefaler, at den hidtidige metode fastholdes, da den både statistisk og begrebsmæssigt giver den bedste outlierhåndtering. 10 af 11 selskaber identificeret som outlier af den hidtidige metode har en afvigende struktur. Disse selskaber medtages nu i frontfastsættelsen, hvilket ikke er hensigtsmæssigt. Dette underbygges af de statistiske resultater. En analyse som evaluerer modellens kvalitet baseret på AIC og BIC viser således, at Forsynings-sekretariatets tidligere metode til udvælgelse af outliers giver en bedre model. DANVA finder endvidere, at det har stor betydning for effektiviseringspotentialerne, hvilket outlierkriterie som anvendes, hvilket skaber stor usikkerhed omkring validiteten hvormed potentialerne estimeres. DANVA mener at det i denne sammenhæng er vigtigt at have en forsigtig tilgang underbygget af statistiske og begrebsmæssige argumenter.
DANVA vurderer at den nye metode til re-estimering af SFA-modellen for outliers, hvor selskabet selv inkluderes, kan fungere som et fornuftigt forsigtighedshensyn for de selskaber, som trækker fronten i en negativ retning, mens det for meget effektive selskaber kan give en strengere front, som incitamentsmæssigt ikke er ønskværdig. Det bør derfor revurderes om denne metode er hensigtsmæssig for samtlige outliers.
Den sidste benchmarking af drikkevandsselskaber blev gennemført i 2016 for indtægts-rammerne 2017-2018. SFA-modellen i denne benchmarking inkluderede alle netvolumener i samme model. Forsyningssekretariatet har i denne opdatering i stedet valgt at opsplitte modellen i 3 underliggende SFA-modeller.
Metodemæssigt kan DANVA konkludere, at der er fordele og ulemper ved begge frem-gangsmåder. En samlet model giver koefficienter som ikke er intuitive og medfører markant korrelation mellem de relaterede netvolumener. På den anden side skaber en opsplittet model en manglende symmetri imellem DEA og SFA modellerne, hvilket var en grundlæggende antagelse, da TOTEX-benchmarkingmodellen oprindeligt blev udviklet.
Ovenstående vidner om, at der kan være forskellige metoder til modelspecifikkation, som kan føre til diskussioner af mere akademisk art. I relation til vandsektorens benchmarkingmodel, som med en vis sikkerhed skal kunne identificere et effektiviseringspotentiale, der efterfølgende udmøntes i et effektiviseringskrav, er betydningen, at de forskellige metoder bør anvendes til at evaluere robustheden af benchmarkingens resultater. I det tilfælde at en alternativ metode på selskabsniveau skaber betydelige ændringer, er det nødvendigt at tage ydereligere forsigtighedshensyn.
DANVA finder det overraskende, at der ikke identificeres en sammenhæng mellem selskabets alder og driftsomkostninger. Denne korrektion er for flere selskaber en central del af benchmarkingmodellen. Det er derfor uheldigt, at Forsyningssekretariatet ikke har gjort opmærksom på, at de udsendte aldre, som korrektionen bygger på, ikke er korrekte. De rigtige aldre kunne med fordel være eftersendt i høringsperioden, for at give mulighed for kommentering. DANVA håber Forsyningssekretariatet i stedet vil eftersende opdaterede modelberegninger til branchen eller som minimum til Danske Vandværker og DANVA med henblik på at give mulighed for en kort kommentering.
DANVA er enig i Forsyningssekretariatets betragtning omkring usikkerheden ved at benchmarke investeringer af fjernaflæste målere. De store forskellige i anskaffelses- og standardpriser giver ikke et retvisende grundlag.
DANVA ønsker dog at gøre opmærksom på en markante usikkerhedsfaktor som eksisterer i Forsyningssekretariatets håndtering af problemet. I indberetningen af investeringsomkostninger siden 2010, har selskaberne indberettet gennemførte investeringer fordelt på POLKA-kategorier. Igennem accepteret praksis er disse investeringer blevet puljet i aktivklasser med ensartede levetid. Eftersom der i POLKA er en række aktivtyper, som har samme levetid som elektroniske målere er det, med det eksisterende data, ikke muligt at identificere de faktiske gennemførte investeringer til elektroniske målere. Denne problematik er gældende for samtlige investeringer foretaget siden 2010.
Danva bruger cookies til at gøre hjemmesiden mere brugbar og give dig en bedre oplevelse samt til statistik. Du kan til- og fravælge cookies herunder og til enhver tid trække din accept tilbage ved at klikke på ‘ikonet’ i bunden af siden.
Læs mere i vores Cookiepolitik
DANVA er dataansvarlig, og vi sikrer, at dine persondata behandles i overensstemmelse med lovgivningen.
Du er velkommen til at rette henvendelse til os for at høre om person-databehandlingen, få indsigt i dine data, ajouføre din persondata – eller gøre brug af nogle af de øvrige rettigheder, du har, jf. den nye Data-beskyttelseslov.
Navn: DANVA
Adresse: Godthåbsvej 83, 8660 Skanderborg
CVR: 29031215
Telefonnr.: 7021 0055
Mail: persondatahenvendelse@danva.dk
Website: www.danva.dk/privatlivspolitik
Personoplysninger
Generelt
Personoplysninger er alle slags informationer, der i et eller andet omfang kan henføres til dig. Når du benytter vores website indsamler og behandler vi en række sådanne informationer. Det sker f.eks. hvis du tilmelder dig vores nyhedsbrev, deltager i konkurrencer eller undersøgelser, melder dig ind i foreningen, registrerer dig som bruger eller abonnent, foretager køb via websitet eller ved øvrig brug af services.
Gennemskuelig og fair databehandling
Når du stiller dine persondata til rådighed for os, vil det klart fremgå, til hvilke formål dine persondata vil blive anvendt.
Vi anvender denne type data om dig
Vi anvender data om dig for at:
De data, vi anvender, omfatter:
Formål og retsgrundlag for vores behandling af dine persondata
Formålet med vores behandling af dine personoplysninger er følgende:
Vi behandler kun dine oplysninger i det omfang, som det er nødvendigt for at opfylde de formål, hvortil oplysningerne er indsamlet. Vi skal oplyse dig om vores retsgrundlag for behandling af dine oplysninger, som er følgende: Behandling af oplysninger med henblik på opfyldelse af en aftale: Persondataforordningens artikel 6, stk. 1, litra b (behandlingen er nødvendig for DANVAs opfyldelse af en aftale, som eksempelvis kontraktligt medlemskab af DANVA).
DANVA kontrollerer og opdaterer dine persondata
Vi kontrollerer, at de persondata, vi behandler om dig, ikke er urigtige eller vildledende. Vi sørger også for at opdatere dine persondata løbende.
Da vores service og ydelser er afhængig af, at dine data er korrekte og opdaterede, beder vi dig oplyse os om relevante ændringer i dine data. Du kan benytte kontaktoplysningerne ovenfor til at meddele os dine ændringer.
Indhentning af samtykke
I nogle tilfælde skal DANVA have samtykke til at behandle dine persondata. Med mindre vi har et lovligt grundlag for at behandle dine persondata, vil vi indhente dit samtykke, inden vi behandler dine persondata. Vi oplyser dig om et sådant grundlag og om vores legitime grundlag for at behandle dine persondata.
Dit samtykke er frivilligt, og du kan til enhver tid trække det tilbage ved at henvende dig til os, hvilket fremgår af afsnittet ”Du har ret til at tilbagekalde dit samtykke”.
Opbevaring af data
Dine data opbevares kun så længe, det er nødvendigt af hensyn til at opfylde DANVAs forpligtelser over for dig som kunde/medlem og interessent, og/eller for opfyldelse af lovgivning, herunder særligt bogføringslovens regler om opbevaring af bogføringsmateriale i 5 år.
Vi sletter dine persondata, når de ikke længere er nødvendige i forhold til det formål, som var grunden til vores indsamling, behandling og opbevaring af dine data. Er dine data følsomme, jf. persondata-forordningens artikel 9, opbevares de så længe, at dette er relevant og nødvendigt.
Videregivelse af data
Vi videregiver kun dine personoplysninger til andre, såfremt vi er forpligtet hertil via lovgivning, eller til vores leverandører i det omfang, de skal levere en ydelse, som berører dig. Herudover videregiver vi dine personoplysninger til samarbejdspartnere/koncernselskaber, såfremt dette er muligt at gøre i overensstemmelse med de persondataretlige regler. Vi overlader også dine personoplysninger til vores databehandlere. Vi har indgået behørige databehandleraftaler med disse databehandlere.
Vi har følgende databehandlere, som er med til at sikre, vi kan levere vores produkter og service:
Sikkerhed
Dine persondata er beskyttet hos os, og vi har en intern data-beskyttelsespolitik.
DANVA har udarbejdet en lovpligtig, intern IT-sikkerhedspolitik. Den indeholder interne instrukser og beskriver de tekniske sikkerhedsforanstaltninger, som DANVA har truffet, og som beskytter dine persondata mod hændeligt eller ulovligt at blive tilintetgjort, gå tabt eller blive ændret, mod uautoriseret videregivelse, og mod at uvedkommende får adgang eller kendskab til disse oplysninger. DANVA har procedurer for tildeling af adgangsrettigheder, som indebærer, at alene de medarbejdere, for hvem det er nødvendigt for udførelse af deres arbejdsopgaver, har adgang til dine personoplysninger. Vi laver blandt andet løbende back-up af vores datasæt for at undgå datatab.
Skulle der ske et sikkerhedsbrud, der resulterer i høj risiko for dine rettigheder, herunder for diskrimination, ID-tyveri, økonomisk tab, tab af omdømme eller anden væsentlig ulempe, vil DANVA underrette dig om sikkerhedsbruddet så hurtigt som muligt i det omfang, som er krævet i persondataforordningens artikel 34.
Overførsel til tredjeland
Vi videregiver persondata til rejsebureauer og hoteller ved bestilling af rejser og overnatninger i udlandet i forbindelse med DANVAs aktiviteter. I disse tilfælde beder vi om dit samtykke.
Du har ret til at få adgang til dine persondata
Du har ret til at få indsigt i de persondata, DANVA behandler om dig.
Du har ret til at få unøjagtige persondata rettet eller slettet
Hvis du mener, at de persondata, vi behandler om dig, er unøjagtige, har du ret til at få rettet dine persondata.
Du har ret til at gøre indsigelse mod vores behandling af dine persondata
Er din indsigelse berettiget, vil DANVA stoppe med at behandle persondata om dig.
Du har ret til at få begrænset vores behandling af dine persondata
Du har ret til at tilbagekalde dit samtykke
Du har ret til at trække dit samtykke til DANVAs behandling af dine personoplysninger tilbage, såfremt DANVA baserer hele eller dele af sin behandling på samtykke.
Du har ret til dataportabilitet i visse situationer
Hvis vores behandling af dine personoplysninger baserer sig på samtykke eller en kontrakt, og vores behandling er foretaget automatisk, har du ret til dataportabilitet.
Vi behandler og svarer på din henvendelse så hurtigt som muligt og senest en måned efter, at vi har modtaget din henvendelse, medmindre anmodningens kompleksitet og omfang gør, at vi ikke kan svare inden for en måned. I så fald kan svarfristen blive op til 3 måneder i alt, jf. persondataforordningens artikel 12.
Hvis du vil høre mere eller gøre brug af dine rettigheder, er du velkommen til at kontakte DANVAs persondataansvarlige.
Navn: Peter Mortensen, DANVA
Adresse: Godthåbsvej 83, 8660 Skanderborg
CVR: 29031215
Telefonnr.: 7021 0055
Mail: persondatahenvendelse@danva.dk
Du har ret til at klage til Datatilsynet
Du har ret til at klage til Datatilsynet over DANVAs behandling af dine personoplysninger.
Datatilsynets kontaktoplysninger er følgende:
Adresse: Borgergade 28, 5., 1300 København
E-mail: dt@datatilsynet.dk
Telefon: + 45 33 19 32 00
Hjemmeside: www.datatilsynet.dk
Cookies
Websitet anvender ”cookies”, der er en tekstfil, som gemmes på din computer, mobil el. tilsvarende med det formål at genkende den, huske indstillinger, udføre statistik og målrette annoncer. Der er ingen personlige oplysninger gemt i vores cookies, og de kan ikke indeholde skadelig kode som f.eks. virus.
Det er muligt at slette eller blokere for cookies. Se vejledning: http://minecookies.org/cookiehandtering
Hvis du sletter eller blokerer cookies, vil annoncer kunne blive mindre relevante for dig og optræde hyppigere. Du kan desuden risikere, at websitet ikke fungerer optimalt, samt at der er indhold, du ikke kan få adgang til.
Websitet indeholder cookies fra tredjeparter til at måle trafikken på websitet. Google Analytics har adgang til de pågældende cookies. Du kan fravælge cookies fra Google Analytics her: http://tools.google.com/dlpage/gaoptout.
Vi bruger følgende typer cookies på Danva.dk:
Navn: _ga
Beskrivelse: Registrerer et unikt ID, der anvendes til at føre statistik over hvordan den besøgende bruger hjemmesiden.
Levetid: 2 år.
Udbyder: Google Analytics.
Navn: _gat
Beskrivelse: Anvendes af Google Analytics til at drosle hastigheden på antallet af forespørgsler til serveren.
Levetid: 1 minut.
Udbyder: Google Analytics.
Navn: _gid
Beskrivelse: Registrerer et unikt ID, der anvendes til at føre statistik over hvordan den besøgende bruger hjemmesiden.
Levetid: 24 timer.
Udbyder: Google Analytics.
Navn: ecit_cookieconsent
Beskrivelse: Anvendes til styring af cookieadvarsel.
Levetid: 1 år.
Udbyder: Danva.
Navn: __RequestVerificationToken
Beskrivelse: En del af sikkerhedssystemet til at forebygge svindel og hackerangreb.
Levetid: Udløber med Session (ca. 20 minutter).
Udbyder: Microsoft.
Privatlivspolitikken er senest opdateret den 31. maj 2018