Billede1 (5)

Hensynet til fremtidens drikkevand er på spil i regeringens arbejde med en plan for omstilling af dansk landbrug. Regeringen har imidlertid ikke udpeget repræsentanter for drikkevand til udviklingen af planen, hvorfor DANVA arbejder for at komme med i processen.

Rent drikkevand er fundamentet for folkesundhed, miljø, og forsyningssikkerheden er et afgørende element i udviklingen af bæredygtige byer, samfund og erhverv.

”Beskyttelsen af grundvandet skal vægtes højt i anvendelsen af arealer til fødevareproduktion, derfor skal vandets klare stemme også høres i Grøn trepart. DANVA foreslår regeringen, at DANVA enten bliver en reel part, eller får tildelt en rolle som særskilt videnspart i de dele, der omhandler drikkevand. Den faglige ekspertise er absolut nødvendig, når man skal diskutere principper for udpegning af arealer til danskernes rene drikkevand,” siger direktør i DANVA, Carl-Emil Larsen.

Han giver som eksempel at udtagning af lavbundsjord ofte er blevet koblet til drikkevandsindvinding. Men det virkemiddel giver ikke faglig mening i forbindelse med beskyttelse af grundvand.

I kommissoriet for Grøn trepart står der bl.a.om de målsætninger, der skal arbejdes med inden for drikkevand:

  • Pejlemærker og principper i forhold til beskyttelse af drikkevand mhp. videre operationalisering ved afslutning af den igangværende kortlægning.
  • Treparten skal drøfte og give inputs til hvordan resultaterne fra pilotprojektet til drikkevandsbeskyttelse, som foreligger primo 2024, skal bruges. Endeligt skal treparten drøfte og give inputs til hvordan den endelige drikkevandskortlægning skal bruges, når den foreligger i 2026.

Regeringens grønne trepart skal overordnet set komme med anbefalinger og løsninger til den grønne omstilling af dansk landbrug. Omstillingen skal indfri det bindende drivhusgasreduktionsmål for land- og skovbrugssektoren på 55-65 pct. i 2030 i forhold til 1990 og sikre, at natur- og drikkevandsressourcer beskyttes og udvikles til gavn for kommende generationer.

Kommissorium for Grøn trepart

Se kommissorium her. 

DANVA foreslår, at drikkevandsbeskyttelse også medtages som et CO2-virkemiddel, der kan bringes i spil i Grøn trepart, når man skal fastlægge en model for en klimaafgift på landbruget.

”Det vil være oplagt, at hvis en lodsejer indgår samarbejde om jord til drikkevandsbeskyttelse, så skal han kompenseres for den CO2-afgift, der skal udregnes for hans landbrug. Og bliver der ydermere rejst skov eller skabt natur på arealet til drikkevandsbeskyttelse, så bør reduktionen i klimaafgiften være endnu højere. Det er en reel måde at udforme klimaafgiften på, som både reducerer CO2-belastningen samtidig med, den er til gavn for landbrug, natur og drikkevandsressourcer,” siger Carl-Emil Larsen.

Treparten består ud over regeringen af Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening, Fødevareforbundet NNF, Dansk Metal, Dansk Industri og Kommunernes Landsforening. Her udover deltager Concito i treparten som en særskilt videnspart.

Parterne samles første gang i januar, og treparten skal konkludere senest juni 2024.