Danske forsyninger har en interesse i at være på forkant med fremtidige krav fra EU om udspredning af slam på landbrugsjord, når der foretages valg af slambehandlingsteknikker og slutdisponering af restprodukter.
Projektets formål er at nå frem til et for danske forsyninger nyttigt værktøj i deres valg af slambehandling og disponering af restprodukter. Værktøjet er en livscykluskortlægning (LCI), udarbejdet af DTU, som medtager gødningseffekt af restprodukterne biochar, mineraliseret slam, slamaske og afvandet slam (reference). Dyrkningsforsøg udført af KU-PLEN, løber over 3 vækstsæsoner for at belyse langtidseffekter.
Med den flerårige forsøgsrække opnås dokumentation for indhold af nyttige såvel som problematiske stoffer i slammet – eksempelvis tungmetallers vandring fra restprodukt til plante. Dette har særlig relevans for det økologiske jordbrug, hvor fosfor er en knap ressource, og et samarbejde med forsyningerne vil fremme recirkulationen af næringsstoffer mellem byer og land.
Projektet vil bidrage med viden, som højner kvaliteten i vurderingen af en sikker brug af slambehandlingens restprodukter som gødning – herunder også drøftelserne om brug i økologisk landbrug, hvor spildevandsslam p.t. ikke er godkendt som gødning.