Forsyningssekretariatet ønsker at indføre et væsentlighedskriterie for øvrige aktiver, svarende til hvad der allerede er gældende for særlige forhold. I indberetningsvejledningen står der på s. 32 følgende: ”Hvis den årlige afskrivning for anlægget fx overstiger 1 pct. af jeres samlede påvirkelige omkostninger, vil det i mange tilfælde tyde på, at omkostningen efter en konkret vurdering vil vurderes til at have væsentlig økonomiske betydning for jer.”
DANVA har undersøgt hvor mange af de godkendte øvrige aktiver fra den seneste benchmarking af spildevand, der ville udgøre mere end 1% af de påvirkelige omkostninger i det pågældende år.
For 2021 blev der godkendt 52 øvrige aktiver, hvoraf afskrivningerne for ét øvrigt aktiv var større end 1% af selskabets påvirkelige omkostninger i 2021. I 2022 blev der godkendt 92 øvrige aktiver, hvoraf afskrivningerne for 6 aktiver var større end 1% af selskabets påvirkelige omkostninger i 2022. For 13 anlæg er der godkendt mere end et øvrigt aktiv, da der er søgt om både konstruktion, mek/el og SRO. Betragtes summen af ansøgningerne som ’den årlige afskrivning for anlægget’ vil det hverken i 2021 eller 2022 føre til flere god-kendte ansøgninger.
DANVA er bekymret i forhold til den foreslåede væsentlighedsgrænse, da det er en mar-kant skærpelse i forhold til de gældende regler. Hvis ikke det er nemt at ansøge om øvrige aktiver i benchmarkingen, giver det selskaberne incitament til at fravælge løsninger, der indeholder øvrige aktiver, da disse så ikke får netvolumen og dermed fremstår som ren in-effektivitet. Mange nye løsninger er ikke med som POLKA-kategorier og væsentligheds-grænsen kan dermed komme til at virke som en innovationsbremse. Eksempelvis har diverse LAR-løsninger ofte ikke en kategori i POLKA, hvorfor disse løsninger ofte vil være et øvrigt aktiv. En undersøgelse har vist, at LAR koster 25% af traditionelle løsninger. Tiltag der bremser LAR, er derfor ikke ønskelige, hvilket også vil gælde for mange andre innovative tiltag.
DANVA ønsker derfor, at Forsyningssekretariatet genovervejer hele væsentlighedsvurderingen for øvrige aktiver. Dette inkluderer en lavere væsentlighedsgrænse for godkendelsen af øvrige aktiver og mulighed for at akkumulere øvrige aktiver for at overholde væsentlighedskriteriet ligesom man kender det for eksempelvis mål.
Vand- og spildevandsbranchen har i de senere år haft mere opmærksomhed på benchmarkingen og indberetningen hertil. Det er DANVAs opfattelse, at det var flytningen af hus-standspumper til kategorien små pumpestationer (kapacitet 0-10 l/s) ifm. benchmarkingen af spildevandsselskaber i 2022, der var startskuddet til dette. Her var det pludseligt tyde-ligt, at det kunne have store konsekvenser for det enkelte selskab alene ikke at indberette pumpestationer efter den daværende definition. Siden har mange spilde- og drikkevands-selskaber foretaget genopmålinger og genoptællinger af diverse anlæg og anlægskomponenter. Dette er som udgangspunkt positivt, da det giver et mere retvisende billede af selskabernes anlægsmasse. Ulempen er, at der blandt selskaberne er usikkerhed om, hvor-dan der indberettes korrekt for flere kategorier i både OPEX- og CAPEX-indberetningen, og at selskaberne derfor ikke nødvendigvis indberetter ens. Denne usikkerhed er naturligvis hverken i selskabernes, DANVAs eller Forsyningssekretariatets interesse.
DANVA vil derfor gerne foreslå, at Forsyningssekretariatet i højere grad gør deres vurderinger tilgængelige for selskaberne, når de besvarer henvendelser angående indberetningen, og samtidig opdaterer indberetningsvejledningerne for både vand og spildevand i det om-fang det vurderes nødvendigt. DANVA er i den forbindelse gerne til disposition i forhold til dialog omkring hensigtsmæssige definitioner. Dette gælder særligt, hvis der er tale om store ændringer som eksempelvis den succesfulde justering af definitionen for husstands-pumper. DANVA lægger vægt på en retvisende og administrativ nem indberetning, og efter DANVAs erfaring sikres en sådan bl.a. gennem en god dialog mellem dem, der skal frem-skaffe og bruge data. DANVA ser derfor frem til et fortsat samarbejde på dette område.
Drikkevandsselskaberne skal indberette følgende i deres OPEX-indberetning:
Ifm. udregningen af OPEX-netvolumen for behandlingen af Type 3 vand ser DANVA to udfordringer.
For det første kan et selskab sagtens have mere end en avanceret behandlingsform, men uanset antallet af behandlingsformer, så modtager selskabet det samme OPEX-netvolumen i benchmarking. Det betyder, at et selskab med f.eks. kun UV-behandling, i benchmarkingen får det samme netvolumenmål per kubikmeter type 3 behandlet vand, som et selskab med to eller flere behandlingsformer, selvom de tilhørende omkostninger ikke er sammenlignelige. Det kunne f.eks. være behandling med aktivt kul, blødgøring og UV-behandling. Den anden udfordring er, at omkostningerne forbundet med de enkelte avancerede behandlingstyper ikke er ens. F.eks. er omkostningerne til UV-behandling markant mindre end f.eks. membranfiltrering. Igen vil effekten være, at to selskaber med vidt forskellige omkostningsstrukturer for behandling af type 3 vand vil få det samme OPEX-netvolumen. Fælles for begge udfordringer er, at benchmarkingen af selskaberne bliver skævvredet, da selskaber med bestemte vandbehandlinger alene af den grund vil have en iboende fordel, mens andre vil have en tilsvarende ulempe.
På længere sigt kunne en løsning måske være at opstille omkostningsækvivalenter for flere typer avanceret vandbehandling. Derved kan et selskab også opnå et retvisende OPEX-netvolumen, hvis det anvender flere forskellige behandlingsformer. I mellemtiden er det imidlertid vigtigt, at Forsyningssekretariatet er særligt opmærksom på frontselskaber, der har en ”billig” type 3 vand. Desuden sætter eksemplet fokus på, at det ville være hensigtsmæssigt med mere fleksible regler i forhold til tildeling af særlige forhold. Mindre grupper af selskaber med en specifik type vandbehandling kunne formentlig med fordel holdes ude af denne ækvivalent, frem for at forsøge at tilpasse modellen til alle mulige typer vandbehandling under en hat, der dermed bliver unødvendigt upræcis – altså at gennemsnittet er for lavt for halvdelen og for højt for de andre.
Til sidst ønsker DANVA en afklaring af, om selskaberne udover at indberette de korrekte udpumpede mængder af hhv. type 2 og type 3 vand også skal indberette samme vandmængde i kategorien ’regulering af pH’, hvis denne behandling finder sted. Altså om den samme vandmængde skal indberettes to gange når pH reguleres.
I takt med at der er kommet mere fokus på benchmarkingen og indberetningen af data, har mange selskaber opdaget, at de har anlæg, der i sin tid aldrig er blevet indberettet ifm. åbningsbalancen tilbage i 2010. Da disse anlæg dermed aldrig har været inkluderet i de økonomiske rammer, har selskaberne derfor ikke midlerne til at foretage de nødvendige geninvesteringer. Dette svarer reelt til, at selskaberne pålægges et ekstra – og potentielt meget stort – effektiviseringskrav, da selskaber under alle omstændigheder kommer til at foretage disse geninvesteringer. Anlæggene er i brug og nedslides over tid uanset om de i 2010 er indberettet eller ej. Det er derfor vigtigt, at selskaberne fortsat har mulighed for at rette manglende indberetning af historiske anlæg, sådan som det har været praksis siden reguleringens start i 2011 – og at selskaberne er bekendt med hvordan dette konkret gøres. DANVA ønsker derfor, at Forsyningssekretariatet forholder sig til denne problemstilling, og sikrer kommunikation omkring ansøgningsmulighederne.
En løsning på den manglende økonomiske ramme for ikke-indberettede historiske anlæg, vil også løse den nuværende problemstilling i benchmarkingen, hvor selskaber opdaterer deres indberetning med disse anlæg, hvilket øger deres netvolumenmål, men uden der følger tilsvarende omkostninger (afskrivninger) med. Dermed risikerer disse selskaber at sætte en urealistisk standard for de øvrige selskaber.
NIS2-direktivet fra 2022 angår cybersikkerhed, og indeholder direkte forpligtelser for vandselskaberne. NIS2-direktivet er yderligere beskrevet i Miljøministeriets Strategi for cyber- og informationssikkerhed i vandsektoren 2023-2025 (Orientering fra Miljøstyrelsen nr. 58) fra december 2022. I denne strategi bliver det slået fast, at cybersikkerhed er forsyningssikkerhed, og cybersikkerhed er dermed en del af vandselskabernes hovedvirksomhed. Vandselskaberne ønsker at leve op til forpligtelserne i NIS2-direktivet så hurtigt som muligt, men da direktivet endnu ikke er implementeret i dansk lovgivning, er det usikkert om selskaberne kan få tillæg til omkostningerne. DANVA ønsker derfor, at Forsyningssekretariatets forholder sig til, hvorvidt førnævnte strategi er et godkendt statsligt mål, der kan søges tillæg efter. Hvis dette ikke er tilfældet, så ønsker DANVA, at Forsyningssekretariatet i deres vejledning under afsnit 6.1 Statsligt eller kommunalt fastsatte, pålagte eller godkendte mål tydeliggør, at kommunens godkendelse af, at vandselskabet lever op til NIS2 inden dette er implementeret i dansk lovgivning, er et godkendt kommunalt mål, der kan søges tillæg efter.
CERD angår beredskab på non-cyberområdet, og indeholder ligeledes forpligtelser til vandselskaberne og omhandler ligeledes forsyningssikkerheden. DANVA ønsker ligeledes, at Forsyningssekretariatet i indberetningsvejledningen tydeliggør, at kommunens godkendelse af, at vandselskabet lever op til CERD inden dette er implementeret i dansk lovgivning, er et godkendt kommunalt mål, der kan søges tillæg efter.
Reglerne for tillæg til finansielle omkostninger er stammet. Dette er beskrevet på s. 29:
DANVA ønsker, at Forsyningssekretariatet beskriver, hvordan selskaberne skal dokumentere, at de ansøgte finansielle omkostninger er direkte henført til direkte lån eller byggekreditter.
Derudover er det usikkert om lån eller byggekreditter skal være optaget i løbet af anlægsperioden for den pågældende ansøgning eller året efter. Ovenstående kan umiddelbart tolkes på begge måder.
DANVA læser tekstboksen således, at lån optaget eller udbetalt før anlægsfasens opstart aldrig vil kunne indgå i et tillæg for finansielle omkostninger. Dette virker unødvendigt restriktivt. Især for større projekter, der er inddelt i etaper, og hvor der bliver søgt om tillæg efter hver etape. Selskaberne kan dermed ikke sikre en fordelagtig finansiering for det samlede projekt, men skal derimod løbende låne til potentielt højere omkostninger. Ligeledes vil selskabet løbe en risiko, hvis det låner på baggrund af budgettal, da et for stort lån ikke vil kunne udløse et tillæg for finansielle omkostninger året efter. Det kommer hverken vandselskabet eller vandselskabets kunder til gode. DANVA indgår gerne i en dialog om, hvordan ovenstående kan implementeres mere hensigtsmæssigt.
Hvis I har spørgsmål eller kommentarer kan I kontakte:
Konsulent Morten Karstein Jensen, tlf. nr. 87 93 35 06, mail: mkj@danva.dk
Fagleder Bertel Ifversen, tlf. nr. 87 93 35 67, mail: bi@danva.dk
Med venlig hilsen
Carl-Emil Larsen
DANVA
Danva bruger cookies til at gøre hjemmesiden mere brugbar og give dig en bedre oplevelse samt til statistik. Du kan til- og fravælge cookies herunder og til enhver tid trække din accept tilbage ved at klikke på ‘ikonet’ i bunden af siden.
Læs mere i vores Cookiepolitik
DANVA er dataansvarlig, og vi sikrer, at dine persondata behandles i overensstemmelse med lovgivningen.
Du er velkommen til at rette henvendelse til os for at høre om person-databehandlingen, få indsigt i dine data, ajouføre din persondata – eller gøre brug af nogle af de øvrige rettigheder, du har, jf. den nye Data-beskyttelseslov.
Navn: DANVA
Adresse: Godthåbsvej 83, 8660 Skanderborg
CVR: 29031215
Telefonnr.: 7021 0055
Mail: persondatahenvendelse@danva.dk
Website: www.danva.dk/privatlivspolitik
Personoplysninger
Generelt
Personoplysninger er alle slags informationer, der i et eller andet omfang kan henføres til dig. Når du benytter vores website indsamler og behandler vi en række sådanne informationer. Det sker f.eks. hvis du tilmelder dig vores nyhedsbrev, deltager i konkurrencer eller undersøgelser, melder dig ind i foreningen, registrerer dig som bruger eller abonnent, foretager køb via websitet eller ved øvrig brug af services.
Gennemskuelig og fair databehandling
Når du stiller dine persondata til rådighed for os, vil det klart fremgå, til hvilke formål dine persondata vil blive anvendt.
Vi anvender denne type data om dig
Vi anvender data om dig for at:
De data, vi anvender, omfatter:
Formål og retsgrundlag for vores behandling af dine persondata
Formålet med vores behandling af dine personoplysninger er følgende:
Vi behandler kun dine oplysninger i det omfang, som det er nødvendigt for at opfylde de formål, hvortil oplysningerne er indsamlet. Vi skal oplyse dig om vores retsgrundlag for behandling af dine oplysninger, som er følgende: Behandling af oplysninger med henblik på opfyldelse af en aftale: Persondataforordningens artikel 6, stk. 1, litra b (behandlingen er nødvendig for DANVAs opfyldelse af en aftale, som eksempelvis kontraktligt medlemskab af DANVA).
DANVA kontrollerer og opdaterer dine persondata
Vi kontrollerer, at de persondata, vi behandler om dig, ikke er urigtige eller vildledende. Vi sørger også for at opdatere dine persondata løbende.
Da vores service og ydelser er afhængig af, at dine data er korrekte og opdaterede, beder vi dig oplyse os om relevante ændringer i dine data. Du kan benytte kontaktoplysningerne ovenfor til at meddele os dine ændringer.
Indhentning af samtykke
I nogle tilfælde skal DANVA have samtykke til at behandle dine persondata. Med mindre vi har et lovligt grundlag for at behandle dine persondata, vil vi indhente dit samtykke, inden vi behandler dine persondata. Vi oplyser dig om et sådant grundlag og om vores legitime grundlag for at behandle dine persondata.
Dit samtykke er frivilligt, og du kan til enhver tid trække det tilbage ved at henvende dig til os, hvilket fremgår af afsnittet ”Du har ret til at tilbagekalde dit samtykke”.
Opbevaring af data
Dine data opbevares kun så længe, det er nødvendigt af hensyn til at opfylde DANVAs forpligtelser over for dig som kunde/medlem og interessent, og/eller for opfyldelse af lovgivning, herunder særligt bogføringslovens regler om opbevaring af bogføringsmateriale i 5 år.
Vi sletter dine persondata, når de ikke længere er nødvendige i forhold til det formål, som var grunden til vores indsamling, behandling og opbevaring af dine data. Er dine data følsomme, jf. persondata-forordningens artikel 9, opbevares de så længe, at dette er relevant og nødvendigt.
Videregivelse af data
Vi videregiver kun dine personoplysninger til andre, såfremt vi er forpligtet hertil via lovgivning, eller til vores leverandører i det omfang, de skal levere en ydelse, som berører dig. Herudover videregiver vi dine personoplysninger til samarbejdspartnere/koncernselskaber, såfremt dette er muligt at gøre i overensstemmelse med de persondataretlige regler. Vi overlader også dine personoplysninger til vores databehandlere. Vi har indgået behørige databehandleraftaler med disse databehandlere.
Vi har følgende databehandlere, som er med til at sikre, vi kan levere vores produkter og service:
Sikkerhed
Dine persondata er beskyttet hos os, og vi har en intern data-beskyttelsespolitik.
DANVA har udarbejdet en lovpligtig, intern IT-sikkerhedspolitik. Den indeholder interne instrukser og beskriver de tekniske sikkerhedsforanstaltninger, som DANVA har truffet, og som beskytter dine persondata mod hændeligt eller ulovligt at blive tilintetgjort, gå tabt eller blive ændret, mod uautoriseret videregivelse, og mod at uvedkommende får adgang eller kendskab til disse oplysninger. DANVA har procedurer for tildeling af adgangsrettigheder, som indebærer, at alene de medarbejdere, for hvem det er nødvendigt for udførelse af deres arbejdsopgaver, har adgang til dine personoplysninger. Vi laver blandt andet løbende back-up af vores datasæt for at undgå datatab.
Skulle der ske et sikkerhedsbrud, der resulterer i høj risiko for dine rettigheder, herunder for diskrimination, ID-tyveri, økonomisk tab, tab af omdømme eller anden væsentlig ulempe, vil DANVA underrette dig om sikkerhedsbruddet så hurtigt som muligt i det omfang, som er krævet i persondataforordningens artikel 34.
Overførsel til tredjeland
Vi videregiver persondata til rejsebureauer og hoteller ved bestilling af rejser og overnatninger i udlandet i forbindelse med DANVAs aktiviteter. I disse tilfælde beder vi om dit samtykke.
Du har ret til at få adgang til dine persondata
Du har ret til at få indsigt i de persondata, DANVA behandler om dig.
Du har ret til at få unøjagtige persondata rettet eller slettet
Hvis du mener, at de persondata, vi behandler om dig, er unøjagtige, har du ret til at få rettet dine persondata.
Du har ret til at gøre indsigelse mod vores behandling af dine persondata
Er din indsigelse berettiget, vil DANVA stoppe med at behandle persondata om dig.
Du har ret til at få begrænset vores behandling af dine persondata
Du har ret til at tilbagekalde dit samtykke
Du har ret til at trække dit samtykke til DANVAs behandling af dine personoplysninger tilbage, såfremt DANVA baserer hele eller dele af sin behandling på samtykke.
Du har ret til dataportabilitet i visse situationer
Hvis vores behandling af dine personoplysninger baserer sig på samtykke eller en kontrakt, og vores behandling er foretaget automatisk, har du ret til dataportabilitet.
Vi behandler og svarer på din henvendelse så hurtigt som muligt og senest en måned efter, at vi har modtaget din henvendelse, medmindre anmodningens kompleksitet og omfang gør, at vi ikke kan svare inden for en måned. I så fald kan svarfristen blive op til 3 måneder i alt, jf. persondataforordningens artikel 12.
Hvis du vil høre mere eller gøre brug af dine rettigheder, er du velkommen til at kontakte DANVAs persondataansvarlige.
Navn: Peter Mortensen, DANVA
Adresse: Godthåbsvej 83, 8660 Skanderborg
CVR: 29031215
Telefonnr.: 7021 0055
Mail: persondatahenvendelse@danva.dk
Du har ret til at klage til Datatilsynet
Du har ret til at klage til Datatilsynet over DANVAs behandling af dine personoplysninger.
Datatilsynets kontaktoplysninger er følgende:
Adresse: Borgergade 28, 5., 1300 København
E-mail: dt@datatilsynet.dk
Telefon: + 45 33 19 32 00
Hjemmeside: www.datatilsynet.dk
Cookies
Websitet anvender ”cookies”, der er en tekstfil, som gemmes på din computer, mobil el. tilsvarende med det formål at genkende den, huske indstillinger, udføre statistik og målrette annoncer. Der er ingen personlige oplysninger gemt i vores cookies, og de kan ikke indeholde skadelig kode som f.eks. virus.
Det er muligt at slette eller blokere for cookies. Se vejledning: http://minecookies.org/cookiehandtering
Hvis du sletter eller blokerer cookies, vil annoncer kunne blive mindre relevante for dig og optræde hyppigere. Du kan desuden risikere, at websitet ikke fungerer optimalt, samt at der er indhold, du ikke kan få adgang til.
Websitet indeholder cookies fra tredjeparter til at måle trafikken på websitet. Google Analytics har adgang til de pågældende cookies. Du kan fravælge cookies fra Google Analytics her: http://tools.google.com/dlpage/gaoptout.
Vi bruger følgende typer cookies på Danva.dk:
Navn: _ga
Beskrivelse: Registrerer et unikt ID, der anvendes til at føre statistik over hvordan den besøgende bruger hjemmesiden.
Levetid: 2 år.
Udbyder: Google Analytics.
Navn: _gat
Beskrivelse: Anvendes af Google Analytics til at drosle hastigheden på antallet af forespørgsler til serveren.
Levetid: 1 minut.
Udbyder: Google Analytics.
Navn: _gid
Beskrivelse: Registrerer et unikt ID, der anvendes til at føre statistik over hvordan den besøgende bruger hjemmesiden.
Levetid: 24 timer.
Udbyder: Google Analytics.
Navn: ecit_cookieconsent
Beskrivelse: Anvendes til styring af cookieadvarsel.
Levetid: 1 år.
Udbyder: Danva.
Navn: __RequestVerificationToken
Beskrivelse: En del af sikkerhedssystemet til at forebygge svindel og hackerangreb.
Levetid: Udløber med Session (ca. 20 minutter).
Udbyder: Microsoft.
Privatlivspolitikken er senest opdateret den 31. maj 2018