2024 06 26 Første Spadestik Solrødgård Vandværk Hillerød Forsyning
Foto: Hillerød Forsyning.

Med taler fra blandt andet byens borgmester og forsyningens formand blev første spadestik til det nye Solrødgård Vandværk taget. Vandværket skal fra 2026 levere nok og godt drikkevand til kommune i massiv vækst.

Hillerød Kommune er en kommune i vækst – både fordi de store virksomheder bliver endnu større, og fordi omkring 6.000 nye indbyggere forventes at flytte til kommunen inden 2030.

”Når vi bliver flere borgere og arbejdspladser, så skal meget følge med også udover den jord, der bliver bygget på. Vi skal have stier og veje, vi skal have plads i børnehaven og på skolen og vi skal som her have nok drikkevand. Derfor er det nødvendigt, at vi nu får et nyt vandværk til glæde for alle borgere i hele kommunen,” siger Kirsten Jensen, borgmester, Hillerød Kommune.

Massiv vækst

Den massive vækst betyder, at Hillerød Forsyning nu bygger et nyt, topmoderne vandværk. Væksten betyder også, at det nye vandværks kapacitet skal være 50 procent højere, end forsyningen kalkulerede med for blot få år siden. Oprindeligt var det planen, at Solrødgård Vandværk skulle have en kapacitet på 2 mio. m3 drikkevand om året.

Allerede i 2021 blev kapaciteten øget til 3 mio. m3, men det stod hurtigt klart, at det ikke var nok på grund af væksten i kommunen.

Så derfor bygger Hillerød Forsyning nu et fleksibelt anlæg, der kan udvides til en kapacitet på 4 mio. m3.

”Solrødgård Vandværk bliver et topmoderne, fleksibelt vandværk, der kan levere godt og nok drikkevand til de kommende generationer af hillerødborgere,” sagde Tue Tortzen, bestyrelsesformand, Hillerød Forsyning, bl.a. i sin tale før første spadestik.

Tæt samarbejde

Udover forsyningens formand og Hillerød Kommunes borgmester var Frank Aarslew-Jensen, administrerende direktør, LM-Byg A/S, også med til at tage første spadestik.

LM-Byg er, sammen med Vand & Teknik og Ginnerup Arkitekterne med i det partnering-samarbejde, som Hillerød Forsyning har etableret. Her har parterne arbejdet tæt sammen helt fra starten, så alle parter var med til at færdigudvikle projektet. Det skal sikre den bedst tænkelige planlægnings- og byggeproces.

I LM Byg er man glad for at opføre endnu et vandværk og ser stor værdi i partneringsamarbejdet:

”Vi glæder os over nu at have taget hul på det byggeri, vi i fællesskab har designet. Med partnering-modellen er vi blevet involveret tidligt i processen, og vi har været med til at udvikle og optimere projektet og gøre det bygbart, så Hillerød Forsyning får det vandværk, de ønsker sig.

Herudover kører vi med åben bog, og det har skabt et godt fundament for vores samarbejde baseret på gennemsigtighed, ærlighed og tillid.

Det passer godt til os og de værdier, vi har,” siger Frank Aarslew-Jensen, adm. direktør i LM Byg A/S. LM Byg skal stå for ’det ydre’, dvs. opførelsen af råhuset, mens Vand & Teknik skal tage sig af ’det indre’, nemlig design og udvikling af selve vandforsyningsanlægget, som er firmaets speciale.

Moderne vandværk

Hvad angår selve bygningen, så har Ginnerup Arkitekterne tegnet et moderne vandværk, der arkitektonisk kommer til at matche de øvrige bygninger og anlæg på forsyningens område, Solrødgård.

”Vandværket kommer til at passe godt ind på det store område, som mange af byens borgere i dag benytter rekreativt. Vi glæder os til, at det står færdigt i 2026. Det bliver spændende at følge byggeriet, og vi ser frem til samarbejdet med alle byggeriets partner,” siger Tue Tortzen. For yderligere information Søren Hedegaard Nielsen, kommunikationschef, Hillerød Forsyning