Vandboring1 Fotojesperblæsild
Foto: Jesper Blæsild

GEUS har netop udsendt en opgørelse af pesticidfund i boringskontrollen for 2023. Resultaterne ligner overordnet billedet fra de seneste år, men der er dog som følge af massescreeningen kommet nye stoffer til i toppen af opgørelsen.

Samlet set er der fundet pesticider i 51,8 % af de i alt 2062 analyserede boringer og kvalitetskravet er overskredet i 12,7 % af boringerne for mindst et pesticid. Dette meget høje niveau har nu været konstant i en række år. 

Fund af enkeltstoffer 

DMS (nedbrydningsprodukt fra svampemidler anvendt dels i afgrøder som jordbær dels i træbeskyttelsesmidler) er igen i år topscorer med 6,6 % af boringerne, der overskrider grænseværdien.  

DPC (nedbrydningsprodukt fra roeukrudtsmidlet Chloridazon) bibeholder også andenpladsen med 5,8 % over grænseværdien. 

R471811 (nedbrydningsprodukt fra svampemidlet Chlorothalonil) er kommet ind på en 3. plads med 1,6 % over grænseværdi og må nu anses som en alvorlig og udbredt trussel. 

På fjerde pladsen kommer en gammel kending – BAM (nedbrydningsprodukt fra totalukrudtsmidlet Diclobenil) – der nu er fundet over grænseværdien i 0,9 % af de analyserede boringer. 

Herefter kommer en lang række stoffer med nogenlunde ens fundprocenter. I denne fundoversigt nævnes dog kun stoffer, der er fundet med fundprocent på mindst 0,3 % for overskridelser af grænseværdien. 

Therbuthylazin (ukrudtsmiddel) har givet anledning til udvaskning af en række metabolitter – LM3 (0,3 %), LM5 (0,6 %) og LM6 (0,5 %). 

Udover DPC nedbrydes Chloridazon også til methyl-DPC, der er fundet over grænseværdien i 0,7 % af boringerne 

Endeligt har vi herbicidmetabolitterne Dimetachlor ESA (0,5 %), Alachlor ESA (0,5 %), Metazachlor ESA (0,3%) og herbicidaktivstoffet bentazon (0,3 %). 

Udviklingstendenser og fremtidige trusler 

Hvis vi skal give et gæt på udviklingen fremover, så vil se det nogenlunde det samme billede – men måske vil vi se, at DPC tilsyneladende bliver et mindre problem. Dette vil dog blot være udtryk for, at boringer med DPC i nogen grad kan lukkes og erstattes med nye, mens det nok ikke i samme omfang vil være tilfældet med boringer forurenet med DMS. Endvidere vil vi nok se, at udviklingen med det gamle problembarn, BAM, vil fortsætte i retning af at blive et aftagende problem.