Pia R. Rasmussen
Projektet er udført som et klimaprojekt efter medfinansieringsbekendtgørelsen. Samarbejdspartner er Boligforeningen AAB/Bovia og Kolding Kommune.
Området Brændkjær ligger syd for Kolding midtby og består af en række boligforeninger ejet af AAB og administreret af Bovia. Området består i alt af ca. 1200 lejemål.
Området ligger højt i forhold til midtbyen, hvorfor områdets overfladevand ved skybrud og længerevarende regn giver udfordringer i Kolding centrum.
Området er i dag fælleskloakeret, hvor fællesvandet ledes til Kolding bymidte og kan give overløb til Kolding Å/Kolding Fjord.
Projektet er udarbejdet med udgangspunkt i at bidrage til at aflaste de oversvømmelsestruede risikoområder i Kolding bymidte og mindske aflastningerne til Kolding Å/Kolding Fjord. Alt regnvand bliver i området således afkoblet fællessystemet og ledes i stedet i et nyt separat regnvandssystem på terræn bestående af grøfter, render, mange små bassiner, regnbede og enkelt regnvandsledninger.
Recipienten for regnvandet er i første omgang en §3 mose og efterfølgende Kolding Fjord. Det tilførte vand skal dermed bidrage til at der opnås en bedre tilstand for mosen og en bedre vandkvalitet i forden.
Derudover skal de nye regnvandsløsninger bidrage til at styrke fællesskabet og udelivet i området. Der er således indarbejdet regnvandsløsninger, som opfordrer til ophold og leg."
Dette projekt om regnvandshåndtering gennemføres i et tæt samarbejde mellem boligselskaber, kommune og forsyning ud fra filosofien: ”I fællesskabet får vi skabt de bedste løsninger”.
Der er indledningsvist afholdt workshops, hvor beboerne deltog for at komme med idéer til hvordan regnvand kan håndteres på terræn i området, samtidig med at være til gavn for børn og voksne.
Der blev udarbejdet et idéoplæg der senere udmøntede sig i et dispositionsforslag, som blev vedtaget af beboerne i boligforeningerne i Brændkjær.
De nye regnvandsløsninger bidrager derved til at styrke fællesskabet og udelivet i området. Der er således indarbejdet regnvandsløsninger, som opfordrer til ophold og leg.
Projektet har et stort effektiviseringspotentiale. Dels bidrager det til af hindre oversvømmelser i Kolding bymidte, dels bidrager det til at forbedre tilstanden i et naturområde samt fjorden og dels bidrager projektet positivt til at understøtte fællesskab og udeliv i området omkring boligselskaberne, ved at skabe regnvandsløsninger der opfordrer til leg og ophold, der samtidig vil forøge biodiversiteten i området betragteligt.